Hlavní obsah

Rusko zpřísňuje cenzuru, chce si došlápnout na Google a Facebook

Rusko zvyšuje tlak na technologické giganty.Video: AP

 

Reklama

Rusko zvyšuje úsilí v boji proti technologickým gigantům ze Západu, jako jsou Google a Facebook. Kreml plánuje zavést tvrdší pokuty technologickým firmám, které nedodržují ruské zákony.

Článek

Rusko v posledních pěti letech představilo tvrdší internetové zákony, které vyžadují odstranění některých výsledků vyhledávání. Služby pro zasílání zpráv musí dále sdílet šifrovací klíče s bezpečnostními službami a sociální sítě pak ukládat osobní data ruských uživatelů na servery v Rusku.

Kreml tak posiluje své postavení v boji s globálními technologickými giganty. Pokuta za nedodržení těchto zákonů by se totiž mohla vyšplhat až do výše jednoho procenta ze zisku firmy na ruském území.

S návrhem přišla Putinova administrativa, další krok je na představitelích technologického sektoru. Aktuálně má Rusko v této oblasti dvě možnosti, jak technologické giganty za přešlapy trestat. Prvním nástrojem jsou pokuty, ty ale sahají většinou do výše několika tisíc dolarů. Druhou variantou je zablokování online služby. Tato možnost ale sebou nese technické obtíže.

Tržby ruské dceřiné společnosti Googlu činily za loňský rok zhruba 15,7 miliardy korun. V případě provinění by tak mohla společnost přijít až o jedno procento z této sumy. Podle aktuálně platné legislativy, v rámci probíhajícího šetření Roskomnadzoru, čelí Google maximální pokutě v přepočtu 243 tisíc korun.

Reklama

Doporučované