Hlavní obsah

Rusko zřejmě dalo při výměně vězňů Ukrajině ultimátum. Propuštění podezřelého ze sestřelení letu MH17

Co znamená rusko-ukrajinská výměna vězňů.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

V nejnovějším vydání pořadu Svět bez obalu se vrátíme k výměně zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou. Obě země si vyměnily na sedmdesát vězňů. Kdo mezi nimi byl a proč?

Článek

Rusko a Ukrajina si vyměnily po 35 uvězněných lidech. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj výměnu vězňů, dohodnutou s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, označil za první krok k ukončení války v Donbasu na východě Ukrajiny. „Udělali jsme první krok. Musíme udělat všechny následující, abychom tuto strašnou válku ukončili,“ řekl Zelenskyj.

Své krajany na kyjevském letišti Boryspil osobně vítal prezident Zelenskyj a další hodnostáři, příbuzní a davy lidí. Do vlasti se vrátilo i 24 ukrajinských námořníků, které Rusové zajali loni v listopadu u Kerčského průlivu, i režisér Oleh Sencov, který byl v Rusku odsouzen na 20 let do vězení za údajný terorismus na anektovaném Krymu.

Do Moskvy naopak přiletěl novinář Kyryl Vyšynskyj (používající i ruskou podobu svého jména Kiril Vyšinskij), kterému na Ukrajině hrozilo 15 let za údajnou vlastizradu, nebo někdejší povstalecký velitel Volodymyr Cemach, který je podezřelý z podílu na sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou v létě 2014.

Právě Cemach byl podle všeho klíčovou osobou výměny. Podle Christa Grozeva z investigativní skupiny Bellingcat dalo Rusko Ukrajině ultimátum, že bez Cemacha výměna nebude.

Reklama

Doporučované