Hlavní obsah

Ruský boháč se stáhl z české banky. Nahradil ho hvězdný ekonom

Foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:JiriMatejicek

Jednou z povinností ČNB je kontrola činnosti tuzemských bank. Jedno z šetření v minulém roce probíhalo i v Expobank CZ, jedné ze dvou ruských bank na českém trhu (zdroj: https://commons.wikimedia.org/wiki/User:JiriMatejicek).

Reklama

Prominentní bankéř a vlastník ruské Expobank Igor Kim opustil orgány české Expobank. Jejím novým šéfem se stal ekonom Lubomír Lízal, který zároveň působí v kontrolním orgánu polostátního obra ČEZ.

Článek

V průběhu roku 2013 se schylovalo k tomu, že Andrej Babiš si vedle médií a politického hnutí pořídí i banku. Z nákupu české divize německé banky LBBW skupinou Agrofert však nakonec sešlo. Místo toho na český trh vstoupil nečekaný zájemce: ruský finančník Igor Kim.

Učinil tak v době, kdy Západ uvaloval sankce na Rusko kvůli krymské válce. Řada ruských boháčů začala svůj kapitál přesouvat za hranice země a jedním z oblíbených cílů se stala i Česká republika. Prahu si vyhlédl i Kim, který patří podle magazínu Forbes mezi 100 nejbohatších Rusů. V roce 2014 koupil pobočku německé LBBW a spustil zde služby Expobank CZ. Spolu se Sberbank jde o druhý bankovní dům s ruskými kořeny v Česku.

Teď se však – alespoň v oficiální rovině – hlavní tvář a většinový akcionář z české divize stahuje. Seznam Zprávy zjistily, že Kim skončil v čele dozorčí rady Expobank CZ. Byl to začátek personálního domina, které kulminovalo na konci roku 2019. Z funkce odešel i druhý nejdůležitější člověk a Kimův souputník – předseda představenstva Expobank CZ a ruský bankéř Ilja Mitelman. Vedení banky k poslednímu prosincovému dni opustil i indický manažer Sridhar Cadambi.

Personální výměna se odehrála v době, kdy Česká národní banka (ČNB) v uplynulém roce prováděla v Expobank kontrolu, o čemž loni informovaly Lidové noviny. Šetření bylo podle informací Seznam Zpráv před nedávnem ukončeno a nyní se čeká na jeho vyhodnocení. Povahu a detaily kontroly nechce ministerstvo financí ani ČNB komentovat, zástupci Expobank od začátku tvrdí, že šlo ze strany národní banky o standardní prověrku, kterou regulátor běžně činí v každé bance.

Ve světě se ruské peníze v posledních letech ocitly pod drobnohledem. A to zejména kvůli bankovním skandálům jako Danske Bank či Swedbank, které ukázaly, že se pobaltské státy staly pračkou na špinavé peníze ze zemí bývalého Sovětského svazu. Národní kontroloři začali hlídat i to, zda instituce neobchodují s ­finančními nástroji, jež by podléhaly sankčnímu seznamu Evropské unie vůči Rusku.

Česká image

Dotaz, zda Expobank CZ výměnu svých manažerů provedla v kontextu kontroly ČNB či na její doporučení, označila banka za spekulativní a odpovědět odmítla. Manažerskou rošádu vysvětlila snahou o posílení české image této pobočky ruského domu. Na uvolněná dvě místa v představenstvu nastoupili čeští bankéři Lubomír Lízal a Jan Winkler. Předsedou představenstva se stal Lízal. „Jeho cílem je další rozvoj Expobank CZ i jejích služeb jak pro soukromou, tak korporátní sféru,” komentovala banka nástup nové manažerské hvězdy.

„Nové vedení banky je zcela lokální, čímž chceme zdůraznit fokus na domácí českou klientelu i konzervativní přístup k úvěrování. Po obsahové stránce se u nás v Expobank CZ nic nemění – i nadále chceme klientům nabízet individuální péči a pokračovat v zavádění nových produktů fintechu,“ uvedl nový předseda představenstva.

Lízal byl v letech 2011 až 2017 členem bankovní rady ČNB. Právě v té době, konkrétně v roce 2014, posvětila Česká národní banka udělení licence pro Expobank CZ, a tím umožnění vstupu ruské banky na český bankovní trh. Z ČNB odešel na začátku roku 2017, v následujícím roce zamířil už do Expobank, kde do konce loňského roku působil v dozorčí radě. Začátkem roku 2020 povýšil a stal se nejvyšším činovníkem Expobank.

Kromě toho působí i v dozorčí radě polostátního gigantu ČEZ, kam nastoupil v polovině roku 2018.

Pokuta v Pobaltí

Lízalův předchůdce Mitelman patřil k nejbližším lidem vlastníka Igora Kima. V Expobank měl dlouholeté zkušenosti, v letech 2012 až 2017 šéfoval její lotyšské „dceři“. Právě tam se ale dostal do potíží.

V roce 2014 lotyšský kontrolní úřad – Komise pro finanční a kapitálový trh (FKTK) – Mitelmanovu banku vyzval k posílení vnitřní kontroly a zvýšení dohledu nad transakcemi klientů. Úřad se však přijatými opatřeními nespokojil a za nedostatečnou kontrolu klientských účtů udělil Expobank AS pokutu 105 tisíc eur (tehdy zhruba 2,8 milionu korun). „V průběhu inspekcí náš úřad zjistil, že daná banka nezajistila v souladu s regulačními požadavky odpovídající dokumentaci ke kontrolám svých klientů a monitorování jejich transakcí,“ uvedla loni mluvčí lotyšské kontrolní instituce Ieva Uplejová pro LN. Dodala, že Expobank AS se od té doby snažila svůj interní systém posílit.

Reklama

Související témata:

Doporučované