Hlavní obsah

Ruský boj s pandemií: žádný lockdown, Putin schválil týden placeného volna

Foto: Profimedia.cz

Plány na nepracovní týden již podpořila i hlava státu.

Reklama

Rusko prožívá novou vlnu koronaviru a tamní úřady přemýšlí, co dál. Podpory od předsedy tamní vlády i prezidenta už se dostalo plánu na celonárodní nepracovní týden, který by šíření viru pomohl zastavit.

Článek

Ruský premiér Michail Mišustin podle listu The Moscow Times podpořil plány na celonárodní nepracovní týden, který by vešel v platnost 30. října. Návrh v úterý představila vládní místopředsedkyně Taťána Golikovová a ve středu ho formálně schválil i prezident Putin.

Podle Mišustina je dané přísné opatření momentálně nezbytné vzhledem ke zvýšenému počtu případů, hospitalizací i úmrtí.

Golikovová se také nechala slyšet, že by některé tamní regiony měly ke zmiňovanému nastavení přistoupit již dříve, a to od 23. října. Vyzvala také důchodce, aby se izolovali ve svých domovech.

Za poslední den Rusko zaznamenalo 34 073 nově nakažených a 1028 úmrtí spjatých s covidem-19. Nad hranicí 30 tisíc se pak denní bilance nových případů drží již několik dní a v sobotu země poprvé přesáhla hranici jednoho tisíce v případě zemřelých. Obsazeno je v Rusku zhruba 235 000 z 255 000 nemocničních lůžek a na umělé plicní ventilaci je zhruba šest tisíc pacientů.

Přes rekordní čísla ale tamní vláda dosud nepřistoupila k lockdownu jako na jaře loňského roku. „Díky bohu, že můžeme chodit do barů, kde navíc nejsou žádná omezení. Jsem proti jakémukoli lockdownu, ničí to moje podnikání,“ řekla listu The Guardian Natalia Draganovová, která v Moskvě provozuje malý obchod s oblečením.

Právě bolestné vzpomínky na březen 2020, kdy se Rusko na více než dva měsíce zcela uzavřelo, vyvolávají mezi ruskými podnikateli obavy z případného dalšího lockdownu. Podle Guardianu uzávěra tvrdě zasáhla malé a střední podniky, které se navíc nedočkaly velké státní podpory.

S myšlenkou uzavření podniků si ovšem pohrává například moskevský starosta, informoval ruský Forbes. Podle jeho zdroje totiž během „nepracovních dnů“ budou v hlavním městě uzavřena obchodní centra, restaurace, kavárny a nebudou se konat ani veřejné akce.

Reklama

Doporučované