Hlavní obsah

Ruský diplomat se vyhnul Sputniku, dal si píchnout „injekci smrti“

Foto: Profimedia.cz

Ruská vakcína Sputnik V proti nemoci covid-19.

Reklama

Média upoutalo předbíhání ruského konzula při očkování proti nemoci covid-19 a také to, že místo ruské vakcíny Sputnik V zvolil očkování látkou od firem Pfizer a BioNtech.

Článek

Ruská státní média pod taktovkou Kremlu odstartovala informační válku proti vakcínám vyrobeným na Západě, píše estonský deník Eesti Päevaleht. Vakcína proti nemoci covid-19 od firem Pfizer-BioNtech se dokonce v Rusku dočkala označení „injekce smrti“. Takové přirovnání zaznělo několikrát například v nacionalistické televizi Cargrad miliardáře Konstantina Malofejeva napojeného na separatisty na východě Ukrajiny a na Krymu.

Taková vyjádření o „západních vakcínách“ jsou podle deníku jedním z důvodů, proč panuje v regionu Ida-Virumaa, kde tvoří přes 70 procent obyvatel Rusové, největší nechuť k očkování z celého Estonska. V zemi se, stejně jako ve zbytku EU, nevyužívá ruská vakcína Sputnik V. Látka čeká na posouzení evropských zdravotnických úřadů, nejblíž jejímu použití jsou Maďaři.

Ida-Virumaa je zároveň oblastí nejvíce postiženou covidem-19. I v tomto kraji na severovýchodě Estonska se ale najdou výjimky. Investigativa Eesti Päevaleht a serveru Thedailybeast.com odhalila, že se v místní ústřední nemocnici nechal „západní vakcínou“ Pfizeru naočkovat ruský diplomat Jurij Gribkov.

Končícího ruského generálního konzula v Estonsku přistihli novináři těsně po očkování druhou dávkou vakcíny. Pětašedesátiletý diplomat to po dotazech novinářů přiznal. Svou misi v Estonsku přitom končí už příští týden v pondělí a vrací se do Ruska.

Přesto nechtěl čekat na ruskou vakcínu Sputnik V a dal prý na radu svého estonského lékaře a nechal se očkovat vakcínou Pfizer, protože má „velmi slabé plíce“. Nabídku podle něj poslalo samo estonské ministerstvo zahraničních věcí.

Úřad sice ambasádám očkování nabídl, mělo k němu ale dojít až ve chvíli, kdy bude mít Estonsko dostatek vakcín. S tím má ale v současnosti pobaltská země, stejně jako ostatní státy EU, problém. Gribkovovo předbíhání při očkování proto vyvolalo polemiku a také interní vyšetřování v nemocnici. V Estonsku se dosud naočkovalo 25 000 lidí. Lidé nad 70 let se začnou očkovat až po vakcinaci zdravotnického personálu.

Problémy s distribucí vakcíny hlásí také Rusko. Ve středu uvedlo, že dodávky vakcíny Sputnik V do zemí Latinské Ameriky mohou být zpožděny až o tři týdny. Ruskou vakcínou chtějí obyvatele očkovat například Argentina, Bolívie nebo Mexiko. V pondělí povolily Sputnik íránské zdravotnické úřady.

V Evropské unii si ruskou vakcínu samostatně objednalo Maďarsko a do konce února by jí mělo mít dost na vakcinaci 300 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované