Hlavní obsah

Ruský diplomat, vyhoštěný kvůli kauze ricin, udával svého šéfa už loni

Reportáž pořadu Detail TV Seznam, jež rekonstruuje dění, které vedlo k vyhoštění dvou ruských diplomatů z Česka.Video: Jan Richter

 

Reklama

Pracovník ruského velvyslanectví, který anonymně udal svého nadřízeného jako tajného agenta s ricinem, se svého šéfa pokusil zbavit už loni na podzim.

Článek

Hlavní postavou kauzy „muže s ricinem“ je Igor Rybakov, který od loňského června pracoval v Ruském středisku vědy a kultury při velvyslanectví Ruské federace v Praze. Podle informací pořadu Detail Rybakov v únoru zjistil, že mu jeho zaměstnavatel, ruská agentura Rossotrudničestvo, nechce prodloužit pracovní smlouvu, která měla skončit v polovině června. Agentura Rybakovovi kvůli pandemii koronaviru nabídla prodloužení smlouvy o měsíc, ale nejpozději v srpnu se měl vrátit do Ruska.

Rybakov se proto rozhodl spustit riskantní dezinformační akci. V dubnu napsal anonymní e-mail Bezpečnostní informační službě, Ministerstvu zahraničí a policii, v němž tvrdil, že když se jeho nadřízený, šéf Ruského střediska vědy a kultury Andrej Končakov, v březnu vracel ze služební cesty v Moskvě, přivezl s sebou ricin a další jedy.

České úřady tuto informaci vyhodnotily jako riziko pro tři pražské politiky: primátora Zdeňka Hřiba, starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře a starostu Řeporyj Pavla Novotného.

„Je to podobný případ jako ve chvíli, kdy dostanete anonymní upozornění třeba na bomby ve škole. Policie v tu chvíli musí konat, i kdyby měla podezření, že se o ten anonym jedná a že je celá ta informace smyšlená,“ řekl Detailu ministr zahraničí Tomáš Petříček z ČSSD.

Vyšetřování české kontrarozvědky však později ukázalo, že pražským politikům žádné riziko ze strany údajného ruského „agenta zabijáka“ nehrozí. Vláda pak v reakci na incident vyhostila Rybakova i terč jeho udání, vedoucího střediska vědy a kultury Končakova.

„Celá záležitost vznikla sporem dvou pracovníků ruské ambasády. Tento spor do sebe bohužel zahrnul i českou stranu, což považujeme za chování, které není v souladu s diplomatickými zvyklostmi,“ říká Petříček.

V reakci na krok české vlády, která oba diplomaty vyhostila, se objevilo několik hypotéz, podle nichž bylo zdůvodnění razantního rozhodnutí vlády vymyšlené. V pátek na tyto teorie reagovala v neobvykle otevřeném prohlášení i BIS:

Případ „ohrožení českých komunálních politiků“ – dohady vs. fakta

Před několika dny BIS úspěšně uzavřela případ týkající se ohrožení českých regionálních politiků, případ těžko uvěřitelný, ale přesto skutečný, který vyvolal různé dohady, spekulace, konspirační teorie a vášně. Jak to tedy bylo doopravdy? Ve skutečnosti jde vlastně o jednoduchý a smutný příběh nepřátelství a závisti mezi dvěma pracovníky ruského zastupitelského úřadu v Praze, který se jeden z nich rozhodl řešit anonymním e-mailem zaslaným BIS ve snaze svého kolegu zásadním způsobem poškodit.

Celý text prohlášení najdete zde.

Zjištění Detailu ale ukazují, že dubnové anonymní udání nebylo prvním Rybakovovým pokusem o odstranění jeho nadřízeného. Podle dokumentů, které má Detail k dispozici, napsal Rybakov pod cizím jménem už loni na podzim udání adresované ruským úřadům.

V něm tvrdil, že Končakov získal místo šéfa Ruského střediska vědy a kultury podvodem. Existenci stížností potvrzuje i Rybakovův předchůdce v ruském středisku Oleg Soloduchin.

„Vím, že stížnosti dostaly ruské státní zastupitelství, ministerstvo zahraničních věcí a tak dále. Nevím, kdo to psal, ale vím, že podle těch stížností získal Andrej Končakov své místo neoprávněně. Šetření ale dopadlo tak, že všechno bylo v pořádku,“ řekl Detailu Soloduchin, který v současnosti vyučuje na moskevské Vysoké škole ekonomiky.

Když české úřady zjistily, že se jedná o podvod, snažily se podle ministra Petříčka celou záležitost vyřešit s ruskou ambasádou diskrétně a diplomaticky. To se však nepodařilo a vláda tak v pátek oba diplomaty - Rybakova i Končakova - označila za nežádoucí osoby a dala jim 48 hodin na odjezd ze země.

Podle informací Detailu nicméně v červnu končila smlouva oběma diplomatům. Museli by tak z Česka odjet nejpozději v srpnu. Na dotaz, proč vláda prostě nepočkala, až aktéři skandálu z Prahy odjedou sami, ale ministr zahraničí neodpověděl.

„Já jsem s panem velvyslancem (Ruské federace v Česku Alexandrem Zmejevským) jednal. Nechci komentovat detaily toho jednání. Neshodli jsme se na tom diskrétním řešení,“ tvrdí Petříček.

Další nezodpovězenou otázkou v případu údajného agenta s ricinem zůstává, proč Česko vyhostilo kromě Rybakova také jeho šéfa Končakova. Ani tuto záležitost nechtěl ministr Petříček komentovat. Podle bývalého šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Karla Randáka prostě kontrarozvědka mohla jen využít nečekanou situaci.

„Vzhledem k pozici, na které působila tzv. oběť, tak si myslím, že musel být v hledáčku české rozvědky delší dobu, protože všechny tyhle pozice musí být nějakým způsobem monitorovány. Nedá se vyloučit, že mohl mít máslo na hlavě i ten druhý. Takže česká strana mohla využít příležitosti a vypovědět je oba,“ domnívá se Randák.

Ruská strana vyjádřila nad postupem české vlády rozhořčení, podle zdrojů Detailu ale Rybakovova akce vzbudila zděšení i v ruské diplomacii. Právě veřejné odsouzení kroku české vlády tak paradoxně Rybakova v Moskvě chrání před možným oficiálním postihem ze strany ruských úřadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované