Hlavní obsah

Ruský doping na mistrovství světa? Mimořádná kondice fotbalistů vyvolala nové podezření

Foto: Profimedia.cz

Zobnin gratuluje Golovinovi ke gólu. Právě tito dva hráči dominují statistice naběhaných kilometrů.

Reklama

Ruští fotbalisté kralují statistice naběhaných kilometrů. FIFA odmítá sdělit, kolik dopingových testů hráči podstoupili.

Článek

Domácí fanoušci se báli ostudy, vždyť jejich reprezentace se propadla před mistrovství světa až na 70. místo žebříčku FIFA. Dokonce za jejich prvního soupeře ze Saúdské Arábie. Rusové se tak právem obávali osudu Jihoafrické republiky, která byla zatím fotbalově nejhorší zemí, jež mundial pořádala, a také se jako jediná hostující země v historii nedostala do osmifinále.

Ruská reprezentace ale předvedla těžko představitelné dominantní výkony. Tým, který nevyhrál v posledních sedmi zápasech a na mistrovství světa si připsal dvě vítězství za devět utkání, rozdrtil Saúdskou Arábii 5:0, ale hlavně si s naprostou lehkostí poradil s Egyptem, který porazil 3:1.

Rusové totiž zcela kralovali v jedné statistice - naběhaných kilometrech. Proti Saúdské Arábii si dohromady připsali 118 kilometrů a proti Egyptu 115. Mají tak na kontě dva nejvyšší výkony na celém mistrovství světa, přiblížit se k nim dokázal jen Egypt se 112 kilometry v zápase s Uruguayí. Rusové navíc podnikají daleko více sprintů než jakákoliv jiná reprezentace a navíc běhají rychleji. Ruští hráči dominují i v individuálních statistikách. Tabulku naběhaných kilometrů vede Aleksandr Golovin, třetí je Jurij Gazinskij a devátý Roman Zobnin.

Ruské výkony tak přilákaly pozornost nejen statistiků, ale i dopingových komisařů. Šéf americké antidopingové agentury Travis Tygart už před mistrovstvím světa upozorňoval na to, že by bylo od světa „naivní“ důvěřovat Rusům, že na domácím mistrovství světa znovu neporuší antidopingová pravidla. Aktuální statistiky jeho slovům nahrávají.

„Mimořádné výkony vyžadují další testy,“ řekl Tygart Daily Telegraphu.

Mezinárodní fotbalová asociace FIFA odmítla zveřejnit, kolik dopingových testů podstoupili ruští hráči po jejich skvělém vstupu do turnaje. Její mluvčí ale opakovaně zdůraznili, že domácí reprezentace byla „jedním z nejvíce testovaných mužstev před začátkem mistrovství světa“.

Téma dominantních ruských výkonů otevřela britská média. Jejich podezření ale kategoricky vyvrátil lékař ruské reprezentace Eduard Bezuglov. Podle něj byl domácí tým testován více než 120krát asociací FIFA a přes dvě stovky testů provedla také evropská UEFA a ruská antidopingová agentura RUSADA v průběhu dvou tréninkových kempů během tohoto roku.

„Vsadil bych se s vámi o láhev mléka, že to je minimálně dvakrát více vzorků, než odevzdal anglický tým. Tak ať se raději Angličané soustředí sami na sebe,“ dodal Bezuglov.

Podívejte se na předsatvení ruského týmu před začátkem mistrovství

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: Jakub Burian, AP

Ruská státní televize dokonce článek Telegraphu rozebírala ve večerní talk show, ve které britský list obvinila z „manipulace lidí proti Rusku“. Hosté argumentovali mimo jiné tím, že britská média tak chtějí podkopat možné letní setkání mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Zpráva, kterou na zadání Světové antidopingové agentury vypracoval specialista na sportovní právo Richard McLaren, však ukázala, že mezi tisícovkou sportovců zapojených do státem sponzorovaného dopingového programu kolem olympiády v Soči 2014 bylo zapojeno i 33 fotbalistů, včetně některých zahraničních hráčů v Rusku.

Whistleblower Grigorij Rodčenkov, který jako bývalý ředitel ruské antidopingové agentury RUSADA na dopingový program dohlížel, v květnu uvedl, že jeden z ruských fotbalistů byl do programu zapojen. Není ale jasné, zda tento fotbalista byl skutečně na mistrovství světa nominován.

Reklama

Doporučované