Hlavní obsah

Ruský gigant dostal mastnou pokutu, Poláci mu vyměřili 1,2 miliardy

Foto: Profimedia.cz

Logo společnosti Gazprom (ilustrační fotografie).

Reklama

Důvodem je to, že ruská plynárenská společnost Gazprom nespolupracovala s polským antimonopolním úřadem.

Článek

O vyměření pokuty informoval polský úřad UOKiK v pondělí dopoledne. Gazpromu vyměřil ředitel polského úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu téměř 213 milionů zlotých, v přepočtu 1,27 miliardy korun. Jde o nejvyšší pokutu, jakou mohla firma dostat.

Celá věc se týká plynovodu Nord Stream 2, který má po dně Baltského moře přivádět zemní plyn z Ruska do Německa. Polsko se dlouhodobě staví ostře proti projektu a upozorňuje na to, že posílí už tak dominantní pozici Gazpromu na trhu.

Pokuta teď padla kvůli tomu, že Gazprom neposkytl polskému úřadu požadované informace. „Podle mého názoru je to úmyslné jednání, které mělo ztížit probíhající řízení. V souvislosti s tím jsem rozhodl o vyměření pokuty Gazpromu téměř 213 milionů zlotých,“ uvedl ředitel UOKiK Tomasz Chróstny.

Úřad viní ruského giganta a také dalších pět zahraničních firem - Engie Energy, Uniper, OMV, Shell a Wintershall - z toho, že financují výstavbu plynovodu bez potřebného povolení. O to požádala šestice firem v roce 2015, rok poté ale žádost stáhla.

Později se v médiích objevily informace, že společnosti na povolení nečekaly a smlouvu o financování plynovodu podepsaly. Právě to začal UOKiK vyšetřovat, a požádal proto firmy o dokumenty.

Plyn z Nord Stream 2 má využívat i Česká republika, která se na něj napojí prostřednictvím nového plynovodu Eugal. Praha sice zprvu plány na rozšíření plynovodu Nord Stream kritizovala, pak ale řady kritiků opustila. Koncem listopadu 2015 se Česko zmiňovalo mezi deseti státy EU, jež rozšíření kritizují. V prosinci 2015 ale vláda tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky na návrh ministra průmyslu Jana Mládka rozhodla, že se Česko nepřipojí k dopisu členských států proti Nord Stream.

Reklama

Doporučované