Hlavní obsah

Ruský hacker se pokusil napadnout Teslu, nabídl milion dolarů

Vůz Tesla na prodejně v Šanghaji.

Reklama

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk potvrdil pokus o útok ruského hackera na jeho firmu. Hacker se pokusil uplatit zaměstnance Tesly milionem dolarů. Chtěl po něm, aby do systému nainstaloval virus.

Článek

Zaměstnanec, kterého se ruský hacker pokusil uplatit, pracuje v továrně ve městě Sparks v americkém státě Nevada. Úplatek podle deníku The Sun ale nepřijal.

Americké úřady hackera ruské národnosti zatkly tento týden. Do USA přicestoval jako turista, jeho záměrem bylo ale napadnout společnost Tesla virem.

Firma se k incidentu oficiálně nevyjádřila. Její ředitel Elon Musk to ale komentoval na Twitteru. Pod článek serveru TeslaRati napsal, že si zaměstnance, který úplatek odmítl „velice váží“ a že se jedná o „velmi vážný útok“.

Co je společnost Tesla?

– Společnost Tesla je americká automobilka, která vyrábí hlavně elektrické vozy. Je současně i energetickou společností.

– Sídlí v Palo Alto v Kalifornii.

– Dalšími produkty Tesly jsou domáčí úložiště energie Powerwall, komerční úložiště Powerpack a solární střešní tašky.

– Firmu založili Martin Eberhard a Marc Tarpenning v roce 2003. Dostala jméno po elektroinženýrovi a fyzikovi Nikolu Teslovi.

Podle amerických úřadů se ruský hacker Jegor Igorevič Krjučkov spojil se zaměstnancem Tesly přes aplikaci WhatsApp. Sedmadvacetiletý Rus tvrdil, že je na dovolené a chtěl by osobně potkat zaměstnance Tesly.

Zaměstnanec Tesly, jehož identitu FBI nezveřejnila, má přístup právě k počítačové síti firmy.

Následně se několikrát sešli. Krjučkov mu sdělil, že pracuje pro ruskou hackerskou skupinu a požádal ho o nainstalování viru do interní sítě společnosti. Ten měl získávat citlivá data.

Americká FBI popsala zaměstnance Tesly jako „rusky mluvícího imigranta“. Ten úřady i firmu na schůzku upozornil, následná setkání tak byla již monitorovaná FBI. Zaměstnanec Tesly dokonce hackera přiměl zvýšit úplatek z půl milionu dolarů na milion.

Hacker na schůzkách mimo jiné řekl, že se útok bude muset odložit z důvodu jiného, který paralelně připravují na jinou společnost. Byl zadržen 22. srpna, když se snažil vycestovat z Ameriky.

Pokud ho soud shledá vinným, hrozí mu až pět let za mřížemi.

Kybernetické útoky na významné firmy nejsou ojedinělé. Hackeři například odcizili data firmám jako Adobe, eBay, Linkedin či Yahoo. Právě útok na firmu Yahoo označila americká televize CNBC za největší v dějinách. Hackeři firmu napadli v roce 2016 a odcizili na tři miliardy údajů o uživatelích. Jednalo se o jména, emaily, telefonní čísla či data narození.

Reklama

Související témata:

Doporučované