Hlavní obsah

Ruský ministr padl do léčky tajných služeb, vzal si úplatek dva miliony dolarů

 

Reklama

Ministrovo zatčení je v Rusku interpretováno jako důležitý úspěch Putinova protikorupčního programu.

Článek

Policie v noci zatkla ruského ministra pro hospodářský rozvoj Alexeje Uljukajeva, který se nachytal při speciálně připravené protikorupční akci. Uljukajev, který je podezřelý z přijetí úplatku v hodnotě 2 milionů USD (50,3 milionu Kč), je historicky prvním zatčeným členem Putinovy vlády a zároveň vůbec nejvyšším zatčeným politikem na ruské scéně od roku 1991.

Šedesátiletý ministr, bývalý předseda státní banky a dlouholetý člen vlády, byl podle slov vyšetřovatelů zadržen při přebírání úplatku. Vyšetřující výbor zabývající se celým případem je přímo podřízen prezidentu Putinovi. Úplatek měl ministr hospodářství obdržet za schválení prodeje padesátiprocentního podílu ve státní ropné firmě Bašněft do rukou polostátní těžařské firmy Rosněft. Obchod byl uzavřen 12. listopadu a Rosněft odkoupil 50,1% akcií Bašněftu za 5,2 miliard dolarů.

Ruský ministr hospodářství Alexej Uljukajev

Prodej majoritního podílu ve státní firmě Bašněft, která je šestým největším ruským producentem ropy, je součástí velké privatizační akce, jíž se ruská vláda snaží vypořádat se státním deficitem prohlubujícím se mimo jiné právě v důsledku poklesu ceny ropy. Privatizace vládních podílů ve velkých firmách má přilákat zahraniční investory.

Rok v hledáčku tajných služeb

Ministr Uljukajev je výraznou osobností ekonomicky liberálního křídla ruské politiky a už v minulosti vystupoval proti přehnaným státním zásahům do ruské ekonomiky. Zpočátku proto nesouhlasil s účastí státní firmy na privatizaci. Kriticky se na obchod díval také soukromý podnikatelský sektor, který v takovém odkupu spatřoval neblahou kumulaci vlivu na ropném trhu.

Prezident Putin však od počátku plánovaný obchod podporoval a nakonec jej podpořil i Uljukajev. Šéfem největší ruské ropné firmy Rosněft, která o obchod usilovala, je blízký Putinův spolupracovník, jeho politický souputník a vlivný muž ruského byznysu Igor Setschin.

Alexej Uljukajev byl podle vyjádření ruské tajné služby FSB už rok sledován a odposloucháván. Předání úplatku z minulé noci bylo předem připraveno. Mluvčí prezidenta Putina Dmitrij Peskov sdělil médiím, že prezident je o probíhajícím vyšetřování informován.

Ačkoli policie už v úterý Uljukajeva obvinila, legitimita již provedeného ropného obchodu není zpochybňována. Mluvčí Rosněftu, Michail Leontiev, sdělil věřejnosti, že se neobává, že by byl obchod v ohrožení. Alexander Shokhin, předseda ruské Unie průmyslníků a podnikatelů, podle informací agentury Reuters potvrdil, že odkup podílu proběhl za běžnou tržní cenu. Proto se však Shokhin také podivil nad údajným úplatkem, jehož důvod mu není zřejmý.

Ministrovo zatčení je v ruských médiích velkým tématem a je interpretováno jako důležitý úspěch Putinova protikorupčního programu, před nímž nejsou v bezpečí ani politici v nejvyšších funkcích. Zahraniční komentátoři v Uljukajevově obvinění naopak spatřují projevy interního boje mezi různě smýšlejícími politickými frakcemi.

Reklama

Doporučované