Hlavní obsah

Ruský novinář pro Seznam popsal brutalitu v Moskvě: Lidé dělali živý řetěz. Aby se uchránili bití

Moskva se chystá na další protest. Při tom posledním policie zbila a zadržela stovky lidí. Realitu na demonstracích popsal v rozhovoru pro Seznam ruský novinář Timur Olevskij.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Krutost, s níž policie zasahovala na sobotním protestu v Moskvě, ještě dnes rezonuje ruskou společností. A navzdory tomu, že za poslední dva týdny policisté zadrželi už přes dva tisíce demonstrantů, se lidé za pár dní chystají do ulic vyrazit znovu. „A budou biti znovu,“ řekl Seznamu ruský novinář Timur Olevskij.

Článek

Pod hlavičkou nezávislé televizní stanice Dožď a rádia Echo Moskvy investigativní novinář a reportér Timur Olevskij řadu let pokrýval krizi na Ukrajině, kde byl v roce 2014 zatčen. V témže roce se pak podílel na kontroverzním vysílání stanice Echo Moskvy z bitvy o doněcké letiště na východní Ukrajině. To, jakým způsobem Olevskij a jeho kolegové informovali o konfliktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, tehdy rozhněvalo ruské autority. Rozhlasové stanici poslaly oficiální varování.

Aktuálně pracuje Olevskij pro televizi Current Time, kterou provozuje Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda ve spolupráci se zpravodajským médiem Hlas Ameriky. Current Time TV přináší ruskojazyčnému publiku zprávy z celého světa – Olevskij teď proto působí v Praze. Víkend ale strávil ve své rodné Moskvě, kde natáčel v řadě už čtvrtou protivládní demonstraci.

Za rok či dva bude Rusko jinou zemí, tvrdí novinář Timur Olevskij.Video: Eliška Kolomazníková

Sobotní protest měl formu masového pochodu centrem města. Moskevské úřady ho nepovolily a policie zasahovala tvrději než obvykle. Ruská opoziční média psala o brutalitě, jakou Moskva nezažila už řadu let. Ve vazbě podle serveru OVD-Info, který se zaměřuje na policejní zákroky, skončilo přes 800 lidí.

Mezi osmi stovkami zadržených jsou údajně i náhodně přihlížející lidé a kolemjdoucí, je to tak?

Ano. Pokud v Rusku policista vidí muže, který je podle něj všehoschopný nebo o tom třeba jen přemýšlí či o tom může přemýšlet někdy v budoucnu, může s tímto mužem dělat cokoliv.

Jak ale při sobotní demonstraci mohli policisté rozlišit, zda jde o demonstranty, nebo obyčejné lidi, kteří procházeli kolem?

Policie jednoduše na kohokoliv ukáže a může s ním dělat cokoliv. Prakticky stačí být mladým mužem a nést podezřelý batoh. Nebo třeba stát a držet ruskou státní vlajku, která je vnímána jako symbol odporu, a jedete rovnou na policejní stanici.

Pokud se s policií dohadujete, skončíte ve vazbě. Pokud se policistům díváte zpříma do očí, skončíte ve vazbě. Protože policie má nařízeno, aby na lidi na ulicích vyvíjela nátlak.

Nařízeno od koho?

Přímo od prezidentovy administrativy. Tak to vypadá z mého pohledu. Prezidentova administrativa uvažuje tak, že opozice může být rozdrcena tvrdým nátlakem. Tohle ale není ta samá situace, tohle není opozice, ale obyčejní lidé.

Nemůže se to násilí ze strany policie obrátit právě proti Kremlu?

Myslím, že ne. Doufám, že ne. Většina lidí, rozhodně větší množství než těch, kteří protestují, se vlády bojí. A někteří mají i přes všechna příkoří, i přesto, že kvůli státu nemají žádné peníze, rádi Vladimira Putina.

V uplynulých dvou týdnech už bylo při demonstracích zadrženo přes 2 000 lidí – byla na to Moskva připravená? Mají moskevská vazební zařízení takovou kapacitu?

Ne, policie nemá ani dostatek autobusů, aby zadržela takové množství lidí. Viděl jsem situaci, kdy policie zadržela muže a čekala s ním v autě, ale neměla ho kam dát. V Rusku lidé běžně jen stojí, koukají a společně čekají, kdy přijede policejní autobus. Protože rozumějí tomu, že nemohou člověka zachránit ani na ulici, ani později, když je doma. Protože i pokud někomu, kdo se dostane do potyčky s policií, pomůžete na místě a on místo do vazby pojede domů, policie si pro něj přijde, zaklepe mu na dveře a všichni sousedé v tu chvíli budou dělat, že to nevidí. Protože budou vědět, že mu nemohou pomoct, což je velký problém.

V Moskvě se vám podařilo natočit video, které doslova obletělo svět. Policisté na něm obušky bijí bezbranného muže, který leží na zemi. Jaký je jeho příběh?

Muž, kterého jsem natočil, patřil k protestujícím.

Na videu ale opakovaně vykřikuje, že šel pouze okolo.

Ano, šel okolo, ale s myšlenkou odporu v hlavě a ruskou státní vlajkou v ruce. A to stačilo k tomu, aby ho policie zbila. Poprvé v životě jsem ale byl svědkem toho, že se jeden muž snažil ochránit dalšího – takže když policisté srazili na zem prvního muže, další to viděl, pevně ho objal a držel se na zemi s ním. Udělali ze sebe živý řetěz.

A snažili se tak navzájem ochránit?

Ano, ano. A policisté se toho lekli, uvědomili si, že s lidmi si nejde zahrávat, že nejsme hračky. Policisté chtějí být za siláky a potřebují, aby se jich lidé báli. Ale tihle muži se nebáli. Neútočili zpátky, jen se vytrvale drželi na zemi.

Kde jsou ti muži z videa teď?

Toho zbitého muže odvezli na policejní stanici, kde si řekl o lékařskou pomoc. Ale policisté mu řekli, že pokud chce do nemocnice, zůstane ve vazbě další den. A on při té představě řekl „ne, další den tu být nechci“. Po zhruba osmi hodinách ho pustili. A teď je v lékařské péči. Chtěl jsem s ním mluvit o tom, co se stalo, ale je příliš vyděšený.

Lze nějak obecně popsat lidi, kteří v Moskvě protestují? Jsou to výhradně mladí lidé? Studenti? Intelektuálové?

Ten muž z videa patří k takzvané první vlně – mladý muž z mladé generace, která neví nic o Sovětském svazu ani 90. letech a nerozumí, proč nám vládnou zločinci. Jeho generace tomu nerozumí, ale jejich otcové a matky ano. A ti začali tvořit takzvanou druhou vlnu demonstrantů. A zajímavé je, že třetí masu protestujících tvoří staří lidé, kteří po penzijní reformě (kontroverzní reforma z minulého roku, pozn. red.) absolutně nemají peníze. Zhruba 30 procent lidí v Moskvě aktuálně nepodporuje stávající vládu. Možná i víc, nevíme to přesně, protože nemáme k dispozici průzkumy veřejného mínění, ale vycházíme třeba z posledních voleb – 30 procent lidí volilo proti současné vládě. A já myslím, že tito lidé teď protestují.

Co se bude dít dál? Na sobotu je naplánovaný další protest, úřady ho tentokrát povolily – je to ze strany vlády krok zpět? Smířlivé gesto?

Ne. Vláda lidem řekla „podívejte se, tady jsme vám určili místo k legální demonstraci“. Lidé ale nic takového nechtějí. Ruská ústava totiž původně o povolených nebo nepovolených protestech nic neuváděla. Putin to ale změnil před mnoha lety. A prezidentova administrativa chce teď lidem ukázat, že „tento muž mohl protestovat na místě, které jsme mu určili, a teď místo toho chce chodit po ulici. Tím pádem je extremista a my proti němu tvrdě zasáhneme.“ A já si jsem jistý, že v sobotu lidé nezůstanou na předem určeném místě, budou pochodovat. A budou znovu biti.

Má to smysl? Opakovat demonstrace, které končí násilím?

Myslím, že tato situace v moskevských ulicích zrychluje proces na nejvyšších místech. A já věřím, že za rok či dva bude Rusko jinou zemí. Nevím jakou, možná v ní bude ještě více zločinců, možná ne. Ale lidé, kteří sedí nahoře, se začínají měnit.

Jaká je v tomto ohledu úloha opozičního předáka Alexeje Navalného?

Navalnyj je jediný politik, který může vyzvat lidi, aby šli do ulic. Nebojí se o svůj život, a pro Rusko má tudíž obrovský význam.

Navalného osobní lékařka tvrdí, že byl ve vazební věznici, kde si odpykává zbytek 30denního trestu, vystaven toxické látce. Jde už o druhý případ, kdy ho takto někdo napadl. Možná by se o život strachoval měl, nemyslíte?

Navalnyj má osobního strážce – Vladimira Putina. Nedokážu přesně pochopit, jak k tomu došlo, a někdy si dokonce říkám, že Navalnyj musí být agent FSB (Federální služba bezpečnosti, nástupce sovětské KGB, pozn. red.), protože jinak by už dávno nebyl naživu. Putin řekl už před mnoha lety: „Na Navalného nesahejte.“ A od té doby se prezidenta na Navalného a jeho status nikdo neodvážil zeptat, protože Putin je v naší zemi na úrovni boha. A mezitím je Navalnyj neustále střídavě za mřížemi a na svobodě. Nikdo ho ale nemůže zabít, dokud k tomu nepřijde příkaz shora. Putin totiž Navalného považuje za osobního nepřítele.

Je Navalnyj pro Rusko budoucnost? Ta správná budoucnost?

Ano, myslím, že ano. Ale Navalnyj nebude prezidentem. Ne proto, že patří k opozici, ale proto, že je politicky mrtvý. Byl soudem pravomocně odsouzen za zpronevěru peněz, má trestní minulost. Legálně totiž nemůže zastávat žádnou politickou funkci. Jeho politický život je u konce. A za deset let, až Putin nebude u moci, Navalnyj už bude roztomilý, starý muž.

Reklama

Doporučované