Hlavní obsah

Ruský oligarcha Abramovič získal izraelské občanství, do Británie bude moct i bez víza

Roman Abramovič získal izraelské občanství.Video: Reuters

 

Reklama

Roman Abramovič získal izraelské občanství. Ruský oligarcha stále čeká na prodloužení britského víza, které mu vypršelo v dubnu. Izraelští občané mohou ve Velké Británii pobývat bez víza až půl roku.

Článek

Miliardář a majitel londýnského fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič si úspěšně zažádal o izraelské občanství a brzy se přestěhuje do Tel Avivu. S odvoláním na vládní mluvčí o tom informují izraelská média.

Spekulace o Abramovičově snaze získat izraelský pas se vyrojily v posledních dnech. Žádost měl podle deníku The Guardian podat v reakci na dlouhé čekání na obnovení britského víza, které mu vypršelo v dubnu. Izraelští občané mohou ve Velké Británii pobývat bez víza až půl roku.

O občanství si podle médií požádal na moskevské ambasádě. Podle zpravodajského webu Ynet Abramovič v pondělí přiletěl do Tel Avivu, kde obdržel dokumenty potvrzující jeho občanství. Ve městě údajně také zakoupil nemovitost.

Podle listu The Times of Israel bude Abramovič příštích deset let osvobozen od placení daní a nemusí prokazovat, jak získal svůj dosavadní majetek. Ten se podle magazínu Forbes pohybuje okolo 11,5 miliardy dolarů (více než 250 miliard korun).

Jiří Hošek komentuje: Majitel fotbalového klubu Chelsea Abramovič nemohl sledovat finále Anglického poháru, britské úřady mu neobnovily víza.Video: Seznam

Abramovič na obnovení britského víza čeká kvůli údajnému podrobnějšímu prověřování osob s vazbami na ruské vládní struktury. To přišlo v reakci na rostoucí nevraživost mezi oběma zeměmi kvůli březnové otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Britové z útoku Novičokem viní právě Kreml.

O přísnějším metru na ruské oligarchy hovořil v minulosti i britský ministr zahraničí Boris Johnson. Ostrovní země se podle něj inspirovala ve Spojených státech, kde obdobná politika slavila úspěch.

Izrael poskytuje možnost získat izraelský pas každé židovské osobě, která se chce do země přestěhovat. Rodina Romana Abramoviče pochází z litevské židovské komunity a sám miliardář předsedá Federaci ruských židovských obcí. V Izraeli pak za posledních dvacet let podle izraelských médií investoval na 330 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované