Hlavní obsah

Navalného podle jeho doktorky možná otrávili. Po převozu z nemocnice je opět ve vězení

Údajná otrava Alexeje Navalného byla tématem Večerních zpráv.Video: Seznam. cz, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Jeho mluvčí uvedla, že vůdce opozice proti Putinovi má alergickou reakci v obličeji. Zároveň však říká, že nikdy tyto potíže neměl. Podle jeho osobní lékařky mohl být otráven. Lékařka to napsala na Facebook poté, co Navalného navštívila v nemocnici.

Článek

Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj byl o víkendu – několik dní po svém zatčení – hospitalizován.

Úřady oficiálně k důvodům hospitalizace nic neuvedly, Navalného mluvčí Kira Yarmyshová však sdělila, že má nateklý obličej a červené skvrny na kůži. Na twitterovém účtu pak napsala, že Navalnyj nikdy předtím žádnou alergickou reakcí netrpěl.

Po krátkém pobytu v nemocnici byl Navalnyj převezen zpátky do vězení.

Lékařka, která Navalného léčila, včera na Facebook napsala domněnku, že lídr opozice mohl být zraněn nějakou chemickou látkou. „Nemůžeme vyloučit, že jeho kůže byla vystavena toxinu a byla poškozena neznámou chemickou látkou od třetí osoby," napsala a dodala, že nemocniční personál odmítl učinit „nezbytné testy".

„Já bych dala na slova lékařky, která Navalného už viděla a která říká, že projevy, které on má, neodpovídají běžné alergické reakci, ale spíše zásahu nějakou chemickou toxickou látkou,“ uvedla pro Seznam novinářka Petra Procházková z Deníku N. „Pokud by se opravdu potvrdilo, že byl Navalnyj přiotráven, tak si myslím, že by to v Moskvě vyvolalo ještě větší pohoršení a že by se dalších demonstrací účastnilo mnohem více lidí.“

O údajné otravě Alexeje Navalného hovořila v Poledních zprávách novinářka Petra Procházková.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

„Při podobných situacích je vždy ohlas ze zahraničí větší než v samotném Rusku. Nikdy to ale nemá žádné praktické důsledky. Vždy je to jen ve formě prohlášení, výhružek dalšími sankcemi, projevů různého pohoršení. Ale nemá to příliš velký vliv na chování ruského politického establishmentu,“ popsala Procházková.

Server BBC připomněl, že v roce 2017 byl Alexej Navalnyj dvakrát potřísněn antiseptickým barvivem a údajně utrpěl chemické popálení očí.

Navalnyj byl zatčen v týdnu po demonstraci z minulého víkendu, kdy v hlavním městě Ruska protestovalo na 12 tisíc lidí proti vyloučení některých opozičních kandidátů z podzimních voleb do moskevského sněmu.

Podle soudu byl uznán vinným z opakovaného porušení předpisů upravujících pořádání mítinků a shromáždění. Do vězení ho poslal na 30 dní.

Podobná – nyní nepovolená – demonstrace se konala i tento víkend, přišlo na ni podle odhadů mezi 3 až 5 tisíci účastníky, avšak ještě před začátkem je začala policie zatýkat. Nakonec skončilo v rukou policistů přes tisíc, podle některých zdrojů až 1400 lidí.

Alexej Navalnyj je aktuálně největším sokem Vladimira Putina. V roce 2011 organizoval největší posovětské demonstrace proti stávajícímu prezidentovi. Vedl také antikorupční kampaň.

Ve vězení se Navalnyj ocitl už poněkolikáté. Většinou je důvodem organizace nepovolených demonstrací.

V roce 2017 ho však ruské soudy obvinily ze zpronevěry. Rok poté se právě kvůli tomuto obvinění nemohl utkat v prezidentských volbách s Vladimirem Putinem.

Reklama

Doporučované