Hlavní obsah

Ruský plyn má novou cestu do Evropy. Putin s Erdoganem otevřeli kohout

Foto: ČTK/DPA/Stefan Sauer

Ilustrační foto.

Reklama

Prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin v Istanbulu slavnostně zprovoznili plynovod TurkStream. Po dně Černého moře bude přivádět zemní plyn z Ruska do Turecka a pak dále do Evropy.

Článek

Dva strategické plynovody – na severu Nord Stream a na jihu nově spuštěný TurkStream – obcházejí Ukrajinu, což její geopolitickou pozici a státní kasu dál oslabí. „Úspěšná realizace společného velkého projektu podmořského plynovodu jasně svědčí o tom, že rusko-turecké strategické partnerství dává smysluplné a hmatatelné výsledky,“ řekl podle agentury TASS Putin.

TurkStream má dvě větve, každou s přepravní kapacitou 15,75 miliardy krychlových metrů ročně. První větev má dodávat ruský plyn tureckým zákazníkům, zatímco druhá má zajišťovat dodávky do jižní a jihovýchodní Evropy. Ruský plynárenský gigant Gazprom začal TurkStream naplňovat plynem už na Nový rok.

Slavnostní ceremonie, při níž Putin s Erdoganem společně otočili kohoutkem, se zúčastnil také bulharský premiér Bojko Borisov a prezident Srbska Aleksandar Vučić.

Bulharská společnost Bulgartransgaz v neděli oznámila, že ruský plyn přicházející tímto plynovodem bude dodávat nejen zákazníkům v Bulharsku, ale i v Řecku a Severní Makedonii. Plynovod z Bulharska do Srbska a dál do Maďarska není dosud dostavěn.

Přínosy jižní cesty

Moskva se snaží omezit přepravu plynu přes Ukrajinu, a to jak stavbou plynovodu TurkStream, tak zdvojnásobením kapacity plynovodu Nord Stream (momentálně až 55 miliard metrů krychlových ročně). Nord Stream 2 měl být původně dokončen v závěru loňského roku. Rusko se domnívá, že jej navzdory americkým sankcím bude schopno dokončit za několik měsíců. Česká republika k němu bude připojena plynovodem Eugal.

Expert na energetiku Vladimír Štěpán z poradenské firmy ENAS upozornil, že plynovod Turkish Stream není jediný, který byl v poslední době v jihovýchodní Evropě postaven. „Další jsou TANAP, který od září 2019 dopravuje ázerbájdžánský plyn do Turecka, a dále přes TAP to bude i do jihovýchodní Evropy včetně Itálie,“ řekl Štěpán ČTK. „A nově také EastMed, který by měl dopravovat do jihovýchodní Evropy izraelský plyn,“ dodal.

Zmíněné plynovody by podle Štěpána měly mít pro Evropu tři základní přínosy – zlepšení stavu ovzduší, protože v jihovýchodní Evropě nahradí plyn hlavně topné oleje, dále zvýšení bezpečnosti dodávek a pak také snížení ceny plynu nebo alespoň udržení cen na současné úrovni. „Objem dodávek plynu z těchto tří projektů totiž celkem přesáhne 50 miliard metrů krychlových za rok, může to být i více,“ dodal Štěpán.

Před slavnostní ceremonií se Erdogan sešel s Putinem na dvoustranné schůzce, jejímž hlavním tématem byla situace na Blízkém východě, především ve válkou zasažené Sýrii a Libyi. V obou zemích Ankara i Moskva podporují jinou stranu konfliktu, tato rivalita jim ale nebrání v rozvoji společných projektů v hospodářské oblasti.

Reklama

Doporučované