Hlavní obsah

Ruský raketový test ohrozil posádku Mezinárodní vesmírné stanice

Foto: Profimedia.cz

Astronauti na Mezinárodní vesmírné stanici museli přijmout preventivní opatření, aby se uchránili před úlomky ze starých satelitů.

Reklama

Spojené státy americké odsoudily Rusko za provedení „nebezpečného a nezodpovědného“ raketového testu, který podle nich ohrozil posádku Mezinárodní vesmírné stanice.

Článek

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že Rusko v pondělí provedlo test rakety proti jednomu ze svých satelitů. Výbuch podle něj vytvořil úlomky, které mimo jiné ohrožují Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Spojené státy uvedly, že budou o reakci na nezodpovědný čin Ruska diskutovat se svými partnery a spojenci.

„Nebezpečné a nezodpovědné chování Ruska ohrožuje dlouhodobou udržitelnost (…) vesmírného prostoru a jasně ukazuje, že tvrzení Ruska o tom, že se staví proti militarizaci vesmíru, jsou neupřímná a pokrytecká,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí ministerstva Ned Price s tím, že test vytvořil dalších 1 500 kusů „sledovatelného kosmického smetí“ a další stovky tisíců kusů menších orbitálních úlomků, které nyní ohrožují zájmy všech národů.

Úlomky podle americké diplomacie zvyšují nebezpečí pro astronauty na ISS i další aktivity ve vesmíru, uvedla agentura TASS. Na palubě Mezinárodní vesmírné stanice, která obíhá ve výšce 420 kilometrů, je v současné době sedm členů posádky: čtyři Američané, Němec a dva Rusové. Před úlomky se museli astronauti schovat do modulů, které je dopravily na vesmírnou stanici.

Ruský raketový test, jenž ohrozil mezinárodní vesmírnou posádku, odsoudil také administrátor NASA Bill Nelson. Chováním Ruska je podle svých slov „pobouřen“. „Je nemyslitelné, aby Rusko, se svou dlouhou a legendární historií lidských kosmických letů, ohrozilo nejen americké astronauty a jejich mezinárodní partnery, ale také své vlastní kosmonauty,“ uvedl v prohlášení.

Podle mluvčího Pentagonu Johna Kirbyho ruský test mimo jiné ukázal, že ve vesmíru je třeba zavést pravidla.

Ruská vesmírná agentura se přitom podle BBC snažila způsobené nebezpečí bagatelizovat. „Dráha objektu, který posádku přinutil k přesunu do kosmické lodi na základě standardních postupů, se vzdálila z oběžné dráhy ISS. Stanice je v zelené zóně,“ uvedla agentura na svém twitterovém účtu.

Svůj doposud poslední test raket namířených proti satelitu Rusko uskutečnilo v dubnu. Testy těchto raket jsou přitom celkem vzácné, a kdykoliv k nim dojde, spustí se vlna mezinárodního odsouzení, jelikož s sebou přinášejí znečištění vesmírného prostoru, které se dotýká všech světových hráčů.

Když Čína v roce 2007 zničila jeden ze svých vysloužilých meteorologických satelitů, vytvořila více než 2 000 kusů sledovatelných úlomků. Přítomnost tohoto materiálu ve vesmírném prostoru uvrhla vesmírné mise, včetně těch čínských, do trvalého nebezpečí.

Proč je smetí na oběžné dráze problém?

  • Oběžná dráha kolem Země se může zdát jako ohromný prostor, kde se trocha smetí ztratí. Jenže obzvláště na nízké oběžné dráze se každý objekt, který se na ní udrží, musí pohybovat ohromnou rychlostí, přibližně 25 tisíc km/h. I několikacentimetrový kovový úlomek se tak může proměnit v nebezpečný projektil. Kvůli vysokým rychlostem se tedy jedná o problém, který vážně ohrožuje nejen posádku Mezinárodní vesmírné stanice, ale i další vesmírné projekty.
  • Americká agentura pro letectví a vesmír (NASA) monitoruje přes 27 tisíc „velkých“ kusů vesmírného smetí. Kromě toho odhaduje, že se zde pohybuje půl milionu „malých“ kousků odpadu do velikosti jednoho centimetru. Evropská vesmírná agentura má ve svém katalogu 29 600 takových úlomků.
  • Dokonce i smetí o velikosti jednoho milimetru ale dokáže nenávratně poškodit satelit tak, že jej nebude možné na dálku opravit. To samozřejmě zvyšuje náklady na provoz vesmírných programů.
  • Větší úlomky pak ohrožují i mise s posádkou. Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je proti mikroskopickým úlomkům chráněna odolným pláštěm a drobné vady dokážou astronauti opravit. Větší úlomky ale představují hrozbu, které se nelze účinně bránit.
  • Americká NASA ve spolupráci s ministerstvem obrany sleduje polohu známých úlomků a simuluje, zda některý z nich neohrožuje ISS nebo některý ze satelitů. Řídící centra v Houstonu a Moskvě poté spolupracují na včasné úpravě letové dráhy ISS tak, aby se nebezpečí vyhnula. V případě nevyhnutelného ohrožení je posádka připravena k okamžitému odletu.
  • Celková hmotnost objektů, které Zemi obíhají poté, co je tam dopravili lidé, se blížídeseti tisícům tun. Přibližně polovinu objektů tvoří právě fragmenty vesmírných trosek.

Reklama

Související témata:

Doporučované