Hlavní obsah

Rus, který podle Britů otrávil Skripala, je podle zjištění investigativců plukovník GRU

Otrávení Sergeje Skripala: Jedním z útočníků má být vyznamenaný plukovník tajné služby.Video: Martin Zíta, AP, Reuters

 

Reklama

Investigativní tým serveru Bellingcat odhalil skutečnou identitu jednoho z mužů podezřelých z útoku na Sergeje a Juliju Skripalovy v anglickém Salisbury. Agentem GRU vystupujícím pod pseudonymem Ruslan Boširov má být podle zjištění serveru plukovník tajné služby Anatolij Čepiga. Mimo jiné držitel nejvyššího ruského státního vyznamenání Hrdina ruské federace.

Článek

Britské úřady zatím informaci zatím odmítly komentovat. Skutečnou identitu Anatolije Čepiga novinářům potvrdilo několik zdrojů.

„Na základě získaných informací od na sobě nezávislých zdrojů, jsme s jistotou schopni určit, že muž britskými úřady identifikovaný jako Ruslan Boširov je ve skutečnosti plukovník Anatolij Vladimirovič Čepiga. Naše zjištění je v přímém rozporu s tvrzeními obou podezřelých a ujištěním ruského prezidenta Vladimira Putina, že se jedná o civilistu,“ napsal server Bellingcat.

Devětatřicetiletý Čepiga podle publikovaného textu v osmnácti letech nastoupil do vojenské akademie nedaleko svého rodiště u rusko-čínské hranice. Škola v Blagověščensku platí mimo jiné za jedno z hlavních cvičišť pro důstojníky speciálních komand Specnaz.

Po dokončení akademie v roce 2001 byl přidělen ke 14. brigádě Specnaz operující v dálnovýchodním Chabarovsku. Čepigova jednotka podle novinářů sehrála klíčovou roli ve druhé válce v Čečně a také se s koncem roku 2014 pohybovala poblíž ukrajinské hranice.

Konkrétní mise, kterých se Čepigov zúčastnil, známé nejsou. Podle záznamů vojenských institucí ale za svou službu v elitním komandu obdržel více než dvacet vojenských vyznamenání.

Ke změně identity měl Čepigov podle Bellingcatu přistoupit někdy mezi lety 2003 a 2010. První zmíněný rok je posledním dohledatelným, kdy byl členem elitní jednotky, zatímco v roce 2010 byl vydán jeho první falešný pas.

Státní vyznamenání Hrdina ruské federace Čepigov podle serveru obdržel v roce 2014 při tajném ceremoniálu z rukou ruského prezidenta Vladimira Putina. Skutečnost, že Čepigov vyznamenání obdržel, potvrdila na svých webových stránkách jeho vojenská akademie. V oficiálních záznamech Kremlu ale jeho jméno není.

Čepigov měl vyznamenání obdržet za účast na „mírotvorné misi“. Bellingcat připomíná, že v roce 2014 ještě Rusko vojensky nezasahovalo v Sýrii a armáda nepůsobila ani v Čečně. Jediným regionem, kde ruská armáda aktivně a v utajení působila, byla východní Ukrajina.

Foto: Bellingcat.com

Pasové fotografie a snímek pořízený britskou policií, které pomohly s odhalením skutečné identity podezřelého.

Londýnská policie, která otravu novičokem vyšetřuje, agentuře Reuters odmítla informace médií okomentovat, stejně jako britské ministerstvo zahraničí. Ministr obrany Gavin Williamson podle Reuters ale vyjádřením na twitteru zdánlivě zprávy potvrdil. „Ukázalo se, že pravou identitou jednoho z podezřelých ze Salisbury je ruský plukovník. Chci poděkovat všem lidem, kteří na tomto případu neúnavně pracují,“ napsal ministr. Britská média si ale všimla toho, že Williamsonův tweet byl později bez vysvětlení smazán.

Bellingcat na stopu skutečné identity podezřelého přivedl mimo jiné záznam z databáze telefonních čísel, kde bylo na jméno Anatolije Čepiga registrováno telefonní číslo a v místě adresy byla uvedena zkratka pro vojenskou jednotku identifikovanou jako 14. brigáda Specnaz. Mezi dalšími vodítky jsou i nalezené dokumenty spojené s žádostmi o cestovní doklady.

Nejmenovaný bývalý vysoký důstojník ruské armády pro Bellingcat uvedl, že ho překvapilo, že se operace v Salisbury zúčastnil vysoce postavený důstojník, navíc s řadou vyznamenání. Skutečnost, že „mise v terénu“ se zúčastnil oceňovaný plukovník, podle něj nasvědčuje tomu, že k provedení mise přišel rozkaz z nejvyšších míst.

Reklama

Doporučované