Hlavní obsah

Ruský umělec a politický aktivista zapálil v Paříži sídlo francouzské centrální banky

Ruský umělec zapálil francouzskou centrální banku.Video: Klára Galová

 

Reklama

Svůj čin perfomer Pavlenskij okomentoval slovy, že bankéři „zaujali místo monarchů”. Na místě museli zasáhnout hasiči. Policisté Pavlenského spolu s partnerkou vzali do vazby.

Článek

Ruský umělec Pjotr Pavlenskij, proslulý svými výstředními happeningy, zapálil v pondělí brzy ráno přízemní okna francouzské centrální banky na pařížském náměstí Bastily. Informovala o tom agentura AFP. Sám performer v prohlášení ke svému činu mimo jiné napsal, že bankéři se chovají jako monarchové a že obnova revoluční Francie odstartuje světový požár revolucí. Na místě zasahovali hasiči. Policie Pavlenského i jeho partnerku vzala do vazby.

Třiatřicetiletý rodák z Petrohradu je známý svými politicky motivovanými a krajními uměleckými počiny namířenými proti režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Před pěti lety si Pavlenskij například zašil ústa, aby demonstroval svůj protest proti uvěznění členek punkové skupiny Pussy Riot, odsouzených za pobuřující koncert v moskevském kostele. V další prezentaci se v Petrohradu objevil nahý a zabalený do ostnatého drátu, aby upozornil na osud lidí žijících v represivním režimu.

V roce 2015 zapálil v centru Moskvy vchodové dveře do sídla ruské tajné policie.

Ve své vlasti je Pavlenskij stíhaný za sexuální napadení. Umělec a jeho přítelkyně, s níž má dvě děti, jakákoli obvinění odmítají a tvrdí, že jsou vykonstruovaná.

Loni v létě newyorská nadace Human Rights Foundation (HRF) odebrala Pavlenskému Cenu Václava Havla za kreativní disent. Pavlenskij totiž peněžní odměnu spojenou s oceněním hodlal věnovat na obhajobu záškodníků z ruského Dálného východu, odsouzených ruskou justicí za násilné zločiny.

Reklama

Doporučované