Hlavní obsah

Ruský vesmírný program se topí v milionových dluzích. Bude propouštět

Ruský vesmírný program má milionové dluhy.Video: Daniel Andrisák, Youtube.com

 

Reklama

Ruský vesmírný program má dluhy v řádech milionů rublů. Vedení podniku musí během několika let snížit počet zaměstnanců až 2,5krát. Zaměstnancům se plán propouštění nelíbí a plánují protesty.

Článek

Ruský kosmický průmysl se potýká s problémy, které ho nutí k propouštění a k úvahám o prodeji majetku. Vyplývá to z pátečních informací ruských médií. Moskevské kosmické Chruničevovo středisko, výrobce raket Proton a Angara, se potýká s obřími dluhy, na kosmodromu Bajkonur se bude propouštět.

Dluhy Chruničevova střediska se podle ruského tisku pohybují v řádech milionů rublů. Během příštích let chce závod snížit stavy zaměstnanců 2,5půlkrát. K alespoň částečnému pokrytí dluhů měl sloužit zvažovaný prodej pozemků na západě Moskvy, který ale podle šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina prezident Vladimir Putin zakázal.

V pátek se podle rozhlasové stanice Echo Moskvy mají před sídlem Chruničevova střediska sejít zaměstnanci na demonstraci, kde chtějí protestovat proti připravovanému masovému propouštění. Agentura TASS v této souvislosti citovala mluvčího Roskosmosu Vladimira Ustimenka, podle něhož „žádná srocení nebudou, s provokatéry se vypořádají příslušníci policie“.

Chruničevovo středisko, jeden z hlavních provozů ruského kosmického průmyslu, má finanční problémy od roku 2013. Ztrátový je podnik už víc než deset let, od bankrotu ho podle médií chrání státní dotace.

Kosmodrom Bajkonur, který i po dokončení druhého kosmodromu Vostočnyj zůstává hlavním místem startů ruských kosmických raket, čeká podle agentury RIA Novosti personální „optimalizace“. Kolik zaměstnanců ztratí práci, není podle agentury zatím známo.

Propouštění se podle Rogozina bude nejspíš týkat i samotného Roskosmosu a jeho podřízených organizací. „Vedoucí pracovníci mají právo na chybu, nemají ale právo rozhazovat, krást a zrazovat,“ prohlásil šéf Roskosmosu.

Rogozin zároveň oznámil, že Roskosmos se rozhodl zrušit několik výzkumných programů na mezinárodní vesmírné stanici ISS. Bude se to prý týkat projektů, jejichž předpokládané výsledky si autoři „vycucali z prstu“. Agentura chce rovněž zamezit praxi, kdy jeden projekt byl souběžně zadán několika výzkumným pracovištím.

Reklama

Související témata:

Doporučované