Hlavní obsah

Rušné dny pro Porošenka. Z Ruska přestal proudit zemní plyn, v Kyjevě policie krotila demonstranty

V Kyjevě policie zasahovala při protivládních protestech.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

Kritická situace, s níž se Ukrajina potýkala poté, co ruský Gazprom zastavil dodávky plynu, je vyřešena. Tvrdí to ukrajinský prezident Petro Porošenko s tím, že za úspěšným řešením stojí pomoc evropských států.

Článek

Zatímco Porošenko, společně s ukrajinskou plynárenskou společností Naftogaz, řešil kritickou situaci se zemním plynem, na náměstí v Kyjevě zasahovala policie při protivládních demonstracích. Takzvané protestní tábory od října udržují v akci odpůrci současné vlády a prezidenta Porošenka.

Při zásahu došlo podle médií k mnoha násilným potyčkám a policisté postupně zadrželi desítky obyvatel tábora. Cílem policie zřejmě nebylo tábor zlikvidovat, ale najít zbraně, které se v něm měly nacházet. Zatím policisté tvrdí, že našli granát.

Protestní tábor před kyjevskou budovou parlamentu představuje jednu z odnoží rozsáhlejšího hnutí, které pravidelně pořádá demonstrace. Požaduje rezignaci současného ukrajinského prezidenta.

Ten v posledních dnech řešil kritickou situaci, kterou vyvolal ruský plynárenský gigant Gazprom. V pátek oznámil, že zastavuje Ukrajině dodávky zemního plynu a zdůvodnil to verdiktem stockholmské arbitráže, která Gazpromu nařídila zaplatit 2,56 miliardy dolarů (53 miliard Kč) ukrajinské firmě Naftogaz za tranzit plynu.

Porošenko po prostudování smlouvy mezi Naftogazem a Gazpromem prohlásil, že kontrakt nelze jednostranně vypovědět. Zároveň uvedl, že Rusko s Gazpromem pouze využívají mrazů k politickému nátlaku.

Ukrajina i Evropská unie upozornily, že tento spor by mohl negativně ovlivnit i dodávky plynu do Evropy. Na pomoc však přispěchalo Polsko, které zahájilo bezodkladné dodávky zemního plynu. S dodávkami suroviny přispělo též Slovensko a Maďarsko.

Ukrajinský prezident v sobotu uvedl, že kritická situace, kterou podle něj zavinil Gazprom tím, že přestal plnit kontrakt na dodávky plynu, už pominula. Sdělil rovněž, že v současné době je v podzemních zásobnících uloženo o dvě miliardy kubíků plynu více, než tomu bylo loni. „Časy ruského vydírání plynem pominuly, nikdo Ukrajinu na kolena nesrazí,“ zdůraznil Porošenko.

Reklama

Doporučované