Hlavní obsah

Rušno na koncertě Tří sester. Policie zde pátrala po uprchlém podnikateli

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Radil je bývalý šéf Pivovarů Lobkowicz. Loni ho policie obvinila, Radil se však ukrývá v Gruzii. Soud na něho vydal zatykač.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Letos v březnu na finančníka a zakladatele Pivovarů Lobkowicz Zdeňka Radila vydal soud evropský zatykač. Policie po něm pátrala i v Gruzii, teď kriminalisty přivedl na stopu koncert kapely Tři sestry.

Článek

Zatímco v pátek večer se pozornost republiky upínala k tornádem poničené jižní Moravě, v Brandýse nad Labem se snažil zůstat nepozorován mezinárodně hledaný muž. Na koncert skupiny Tři sestry dle fotografie dorazil podnikatel Zdeněk Radil.

Alespoň tak situaci vyhodnotil evropský šéf čínského holdingu CITIC Jaroslav Tvrdík, který má na Radila spadeno. V pátek večer exministr obrany získal fotografii, dle níž se měl Radil vyskytovat na brandýském koncertě Tří sester.

Tvrdík o tom vzápětí informoval kriminalisty, kteří se na místo hudební akce vydali. S cílem Radila zadržet, neboť přesně to požaduje soudní zatykač. Radila na místě ale policie nedopadla, dle kapely fotografie Radila nebyla z pátečního koncertu, ale staršího data.

Co vzbudilo zájem policie? Radil byl jedním ze zakladatelů pivovarů Lobkowicz, které v roce 2018 převzala čínská CITIC. Když Tvrdík a jeho manažeři nahlédli do účetnictví pivovarů, pojali podezření, že je Radil podvedl.

Podali trestní oznámení a případ začala v roce 2019 řešit policie, která od té doby po Radilovi neúspěšně pátrá.

Někdejší předseda představenstva totiž před lety zmizel, existovaly jen indicie, že se uchýlil do Gruzie. Policii to bránilo v jeho vyslechnutí, později i osobnímu sdělení obvinění kvůli fiktivním smlouvám a zfalšovaným směnkám.

Hledá se pivovarník

V pátek večer se však dle fotografie, kterou Tvrdík Seznam Zprávám poskytl, měl Zdeněk Radil vyskytnout na českém území - kousek od Prahy na koncertě Tří sester. Mimochodem: Pivo se jménem této kapely v minulosti Radilův pivovar vařil. V době, kdy Radil pivovary řídil, Lobkowicz dle webu skupiny Tři sestry s kapelou i spolupracoval.

Foto: Seznam Zprávy

Na základě této fotografie se v pátek večer vydala policie hledat Zdeňka Radila (uprostřed) na koncert Tří sester v Brandýse nad Labem.

„Podle informací dostupných společnosti Pivovary Lobkowicz Group se měl Zdeněk Radil včera v noci vyskytovat v Brandýse nad Labem, kde měla koncert skupina Tři sestry,“ řekl Seznam Zprávám advokát Radek Pokorný, jenž zastupuje současného čínského vlastníka pivovarů Lobkowicz skupinu CITIC. Jeho kancelář Pokorný, Wagner & partneři na Radila v minulosti podala trestní oznámení kvůli podezření, že padělal směnky.

To však manažer Tří sester Pavel Martinek popírá, Tvrdíkovy informace o Radilově účasti na pátečním koncertu označil za lež. Zároveň však odmítl odpovědět na dotazy redakce týkající se vztahu členů jeho kapely s nyní mezinárodně hledaným podnikatelem.

Zástupci pivovarské skupiny, do jejichž pivní flotily patří značky jako Rychtář, Platan či Černá Hora, se ještě v pátek v noci obrátili na policii. A to hned z několika důvodů.

Od loňského října moravskoslezská kriminálka kvůli podezření ze spáchání podvodu Radila trestně stíhá. Sdělení obvinění mu však policisté nemohli předat, protože zjistili, že Radil dočasně pobývá v gruzínském hlavním městě Tbilisi. Letos v březnu proto soudce Okresního soudu v Novém Jičíně Miroslav Čaňo vydal na Radila evropský zatýkací rozkaz. Vyplývá to z dokumentů, které má redakce k dispozici.

Kriminalisté tudíž v pátek v noci neváhali a v domnění, že dle Tvrdíkovy fotografie se Radil na koncertě nachází, se vydali uprchlého podnikatele hledat. „O této skutečnosti jsme neprodleně informovali policii, která na místo urychleně vyslala hlídky, ale Zdeňka Radila se jí nepodařilo na místě zatím zadržet. Podle všeho se Z. Radil v tuto chvíli nadále vyskytuje na území ČR a policie po něm intenzivně nadále pátrá,“ dodal advokát Radek Pokorný.

Šok pro Tvrdíka

Šéf evropské centrály čínského holdingu CITIC a prezident fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík byl páteční událostí překvapený. Na dotaz redakce, jak se k fotografii dostal, dosud neodpověděl.

„Pan Zdeněk Radil svým jednáním způsobil společnosti škodu přesahující miliardu korun. Soudem České republiky na něj byl vydán příkaz k zadržení (mezinárodní zatykač) a je stíhán jako uprchlý. Informace, že měl být údajně jako VIP host na koncertu skupiny Tři sestry, nás šokovala. Věřím, že se ho policii podaří zadržet před tím, než znovu opustí republiku,“ řekl Seznam Zprávám Tvrdík.

Čínský investor CITIC Pivovary Lobkowicz převzal v roce 2018, skupině se však příliš nedaří a od loňského roku hledá kupce. Situaci v pivovarech od počátku komplikuje mimo jiné právě dění kolem zakladatele pivovarů Zdeňka Radila.

„Kromě tohoto případu policie prověřuje Zdeňka Radila i v souvislosti dalšími kauzami, které se datují do doby jeho působení ve skupině Pivovary Lobkowicz. Škoda, která mohla vzniknout takto prověřovanou trestnou činností, je v řádu až několika stovek milionů korun,“ dodal advokát Radek Pokorný.

Poznámka: Do článku jsme doplnili vyjádření manažera Tří sester, který potvrdil policejní akci během pátečního koncertu v Brandýse nad Labem, zároveň ale uvedl, že fotografie, kterou poskytl Jaroslav Tvrdík, je staršího data a není z Brandýsa. V tomto směru jsme upravili i popisek pod fotografií. Bližší údaje ale manažer kapely nechtěl poskytnout. Jaroslav Tvrdík, který fotografii Seznam Zprávám předal, zatím neodpověděl, kde ke snímku přišel.

Reklama

Související témata:

Doporučované