Hlavní obsah

Rusové demonstrovali proti penzijní reformě. Protest zorganizovali komunisté

Rusové protestují proti penzijní reformě.Video: Reuters

 

Reklama

Proti reformě je 90 procent Rusů, podle Putina jde o nutnost. Demonstrovalo se nejen v Moskvě, ale i v několika dalších velkých městech.

Článek

Tisíce lidí po celém Rusku se dnes připojily k protestům proti vládnímu plánu zvýšit věk odchodu do důchodu, přestože prezident Vladimir Putin tento týden naznačil možnost zmírnění neoblíbené důchodové reformy. Demonstrace organizované komunistickou stranou byly ohlášeny z Moskvy, ale také z Vladivostoku, Simferopolu, Omsku či Novosibirsku, napsaly agentury AP a Reuters.

V Moskvě se podle nevládní organizace White Counter zhruba 2,5 kilometru od Kremlu sešlo kolem 9000 lidí. Moskevská policie počet demonstrantů odhadla na 6000. Mnozí přinesli rudé vlajky a transparenty s názvem organizátora protestu či vyjadřující nesouhlas s výší věku odchodu do důchodu. Na jednom velkém transparentu byl nápis „Nevěříme Jednotnému Rusku”, tedy Putinově vládnoucí straně, a kresba červené pěsti, která dává ránu logu Putinovy strany, bílému polárnímu medvědovi.

Na moskevské demonstraci vystoupil i lídr komunistické strany Gennadij Zjuganov, který reformu označil za kanibalistickou. Přečetl také seznam návrhů své strany, jak by vláda měla získat finanční prostředky pro státní rozpočet - místo zvýšení věku odchodu do důchodu; komunistická doporučení jsou zaměřená na zdanění tzv. oligarchů.

Penzijní reforma byla představena v červnu a prošla již prvním čtením v dolní komoře parlamentu. Reforma má zvýšit věk odchodu do důchodu pro ženy na 63 let z nynějších 55 let a u mužů na 65 let z dosavadních 60. Prodloužení aktivního pracovního věku přitom vyvolalo v Rusku protesty už na jaře záhy po oznámení, že se taková změna chystá. Podle průzkumů je proti reformě 90 procent Rusů.

Putin ve svém středečním projevu vzal osobní zodpovědnost za reformu a označil ji za finanční nutnost. Požádal také obyvatele Ruska o porozumění. Navrhl současně zmírnit věk odchodu do důchodu pro ženy, u mužů má být zachován.

Důchodová reforma poprvé po dlouhé době snížila Putinovu popularitu. Podle průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada obliba hlavy státu od oznámení návrhu reformy klesla zhruba o deset procentních bodů, stále má však podporu kolem 70 procent Rusů.

Reklama

Doporučované