Hlavní obsah

Rusové nenápadně investují, našli jsme je na chudém sídlišti

Reportéři Seznamu: S Petrem Švihelem o tom, jak Rusové vydělávají na sociálních dávkách.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

 

Reklama

Známá reportérka Sabina Slonková za kulisami velkých případů, kterým se věnovala redakce Seznam Zprávy.

Článek

Reportér Petr Švihel se v posledních týdnech přesunul z Prahy do litvínovského Janova. Tedy na sídliště, kam se před deseti lety sjížděli po několik víkendů extremisti a zásahovka a kde dodnes leží jedna ze sociálně vyloučených lokalit.

Nejprve ho sem přivedly příběhy zdejších obyvatel, kteří se ne vlastní vinou ocitli bez tepla a teplé vody – řada majitelů zdejších bytů neplatí poplatky a nikdo je k tomu nedokáže přinutit.

Postupně se dostal k poznání, jak je zdejší vyloučená lokalita lákavá pro investory. A že i na chudých nájemnících se dá dobře vydělat – zejména proto, že část účtu za ně platí spolehlivá státní kasa. Přičemž velkou část majitelů bytů tvoří cizinci, zejména Rusové.

Co z tohoto byznysu mají a proč je oblast lákavá právě pro ruské občany? Jak celý systém funguje a dá se s tím něco dělat? Na otázky Sabiny Slonkové odpovídal autor zjištění Petr Švihel.

Rozhovor je součástí pořadu Reportéři Seznamu, celý díl si můžete pustit níže.

Reportéři Seznamu běží v Televizi Seznam v premiéře každé druhé pondělí od 20:30.

Reportéři Seznamu: O sociálních dávkách, které putují do kapsy movitým cizincům, cestování s VIP českého byznysu i utrácení Andreje Babiše.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované