Hlavní obsah

Rusové odletěli z Prahy a začne sčítání. Mohli si vybrat, koho pošlou domů

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vyhoštění ruských diplomatů začalo už v sobotu, kdy odletěla první skupina.

Reklama

Uzavírá se jedna kapitola česko-ruských vztahů. Po třiceti letech se podařilo snížit počet Rusů pracujících ve prospěch Kremlu na českém území.

Článek

Letadlo s „nadbytečnými“ ruskými diplomaty odlétlo v pondělí po 16. hodině z Letiště Václava Havla. „Mohu konstatovat, že stanovený termín (ruská strana) splnila,“ řekl ministr zahraničí Jakub Kulhánek (za ČSSD).

Diplomacie je ale koktejl, jehož ingrediencí jsou i silové a špionážní hry. V Černínském paláci se tak bude ještě pečlivě počítat, zda Česko skutečně opustilo všech avizovaných 123 Rusů, či zda se tu někdo z nich ještě „nezapomněl“.

Česko-ruské vztahy jsou po výbuších ve Vrběticích a snižování stavů na ambasádách na bodu mrazu. Ale také v bodě nula. Česko si vypracovalo možnost „překalibrovat“ poměr sil a smazat historickou převahu ruské diplomacie, která kromě praktických výhod udržovala „ve vzduchu“ vzpomínku na někdejší podřízenost Česka Moskvě.

S cejchem či bez

K zítřku by ruská ambasáda v Česku měla být „lehčí“ o třicet diplomatů, respektive pracovníků s diplomatickým pasem a další devadesátku lidí, kteří se podíleli na prosazování ruských zájmů v Česku. Podle řady bezpečnostních odborníků dokonce pražské mise byla základnou pro zpravodajské aktivity Moskvy v celém regionu.

+6

Na rozdíl od prvního kola „osekávání“ ambasád, kdy Češi vyhostili osmnáct konkrétních diplomatů, si tentokrát Rusové mohli vybrat, koho pošlou domů.

„Ano, my jsme neřekli: musí to být Anna Petrovna či Viktor Pavlovič. My jsme na základě článku 11 Vídeňské úmluvy řekli, že se snižuje stav. Jak si to zorganizují oni, to je jejich záležitost,“ vysvětlit Seznam Zprávám procedurální stránku věci bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda, který zároveň radí premiéru Andreji Babišovi v právních otázkách.

Hned v dubnu, kdy vyšlo najevo, že za výbuchy v moravských muničních skladech stojí agenti ruské vojenské rozvědky, odjeli Rusové působící v Česku, které české úřady označily přímo za agenty ruských tajných služeb GRU a SVR. Tehdy šlo o vyhoštění – tedy mnohem tvrdší nástroj diplomacie.

To pro diplomaty znamená doživotní „cejch“. Pokud by příště chtěli někam vyjet, bude hostitelská země vědět, že pro Česko, členský stát EU, byl ten konkrétní diplomat „špionem“. To znamená komplikaci pro budoucí kariéru – ať už pro diplomatickou či skutečně špionážní.

Rusové, kteří odjíždějí nyní, takovou poznámku v životopise mít nebudou. Početný odjezd ruských občanů také samozřejmě neznamená, že by z Česka odjeli všichni zaměstnanci ruského státu, kteří mají přesah do zpravodajských služeb.

„Osolí nám to až doma”

Rusové odletěli ve dvou vlnách, v sobotu a v pondělí odpoledne. Někteří také podle informací z diplomacie odjíždějí i po zemi, tedy automobily.

České Ministerstvo zahraničí odmítalo až do uplynutí lhůty, kterou Rusové na odjezd měli, věc komunikovat. Z Černínského paláce je cítit jisté napětí.

Už minulý týden podle informací Seznam Zpráv Rusové zaslali nótu se jmény svých lidí, kteří z Prahy odjedou.

„Oznamuje se to protokolu Ministerstva zahraničních věcí, které to má na starosti. Tam se eviduje i z praktického hlediska, jde například o daňové záležitosti, protože i toho se týkají diplomatické výhody,“ vysvětluje již citovaný Svoboda.

České úřady budou mít přehled o odjezdu Rusů díky pasové kontrole na schengenské hranici – buď v Praze na Ruzyni, případně v jiné zemi, pokud pojedou vozem – například na slovensko-ukrajinském či polsko-běloruském pomezí.

Například český velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě Petr Kolář nečeká dramatické finále odjezdu ruských diplomatů.

„S Rusy nejde nikdy nic úplně hladce, takže nějaké komplikace nejspíš budou, ale spíš marginální. Spíš nám to osolí v Rusku,“ myslí si.

Rusové Česko, společně s USA, po diplomatické roztržce dalo na seznam zemí, které považují za nepřátelské.

Podle Koláře ale česká vláda zvolila při jednání s Moskvou chytrou taktiku. „Rusové na to přistoupili, protože jim nic jiného nezbylo,“ míní exdiplomat.

Pokud by někdo z Rusů neodjel, byla by to jasná provokace. Je pak otázka, zda by česká diplomacie znovu sáhla k vyhošťování, čímž by se vztahy dál ochlazovaly a komplikovaly.

Pomoc od spojenců

Rusové přišli o svůj personálně velkoryse vybavený výsadek v Praze. Ale tratí i česká diplomacie. Srovnání sil na 7 diplomatů, 25 administrativně-technických zaměstnanců a 19 místních sil znamená komplikaci pro českou diplomacii v Moskvě. Češi museli rozdat výpovědi 79 místním, tedy ruským zaměstnancům.

Například se už v přímém důsledku tohoto omezení musel zavřít restaurační a hotelový provoz v Českém domě v ruské metropoli.

České diplomacii nabídli pomoc i spojenecké ambasády v Rusku.

„Pokud jde o pomoc od zastupitelských úřadů jiných zemí v souvislosti s chodem naší ambasády, o celé věci ještě jednáme, nemůžeme tedy být konkrétnější. Nabídky pomoci jsme nicméně obdrželi z řady zemí a velmi si toho vážíme,“ uvedla mluvčí Ministerstva zahraničí Eva Davidová.

Podle zdrojů Seznam Zpráv z české diplomacie ale není vyloučené, že teď, když jsou srovnané síly, může se začít jednat o navýšení počtu personálních sil na obou úřadech – mělo by ale zůstat symetrické.

Reklama

Doporučované