Hlavní obsah

Rusové den po volbách napálili Dudu, vydávali se za Guterrese z OSN

Foto: Profimedia.cz

Polský prezident Andrzej Duda na snímku z roku 2018 s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Reklama

Polského prezidenta Andrzeje Dudu krátce po vítězství ve druhém kole voleb napálili známí ruští youtubeři. Vyptávali se hlavně na Ukrajinu.

Článek

V telefonickém hovoru s polskou hlavou státu se anglicky mluvící muž s výrazným ruským přízvukem vydával za generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, původem Portugalce. Prezidentovi se dovolal nejspíš během pondělního odpoledne, ještě před oficiálním zveřejněním konečných výsledků polských voleb. V té době už bylo zřejmé, že je Duda vítězem.

Autentičnost nahrávky potvrdila prezidentská kancelář ve Varšavě a k věci chystá podrobnější vyjádření. „Potvrzuji, že se takový rozhovor uskutečnil. Ještě předtím volající úspěšně prošel verifikací u polské stálé mise při OSN,“ cituje portál Konkret24 šéfa Dudovy tiskové kanceláře Marcina Kędrynu.

Okolnosti prý zkoumá tajná služba, není totiž jasné, jak se Rusové Dudovi dovolali. Kritika směřuje zejména na šéfa Dudova politického kabinetu Krzysztofa Szczerského.

Záznam jedenáctiminutového telefonického rozhovoru zveřejnili „pranksteři“ na YouTube. Duda v něm velmi nejistou angličtinou děkuje za gratulace a pak mimo jiné vysvětluje, jak je to v Polsku s epidemií koronaviru. Prezident zdůraznil, že je šíření nákazy pod kontrolou.

Hlavní téma: Ukrajina

Hned několik ruských dotazů zřejmě cíleně směřovalo na téma Ukrajiny. O Ukrajincích Duda v rozhovoru řekl, že je možné, že mohou být jedním ze zdrojů nákazy v Polsku. „Těžko říct. Může to být Ukrajina, protože u nás máme hodně lidí z Ukrajiny. Ale nemáme moc případů, takže mohu říct, že situace je pod kontrolou,“ odpovídá Duda na dotaz.

Domnělý šéf OSN se pak Dudy ptal i na polský vztah ke Lvovu a někdejším polským územím a případných polských nároků na ně. Prezident volajícího opakovaně rozhodně ujistil, že to v Polsku není žádné téma diskuze a žádné takové požadavky neexistují. Dotaz zazněl i na likvidaci pomníků rudoarmějců v Polsku.

Zmínka padla i o sexuálních menšinách, které Duda jako odpor proti „ideologii LGBT“ využil v kampani před volbami. Prezident teď ujišťoval, že nikoho nediskriminuje.

„Tusk mě nemá rád“

Rusové zmínili i expremiéra a rivala Dudova politického tábora Donalda Tuska. „Nemá mě rád,“ řekl o něm Duda. Na to už na Twitteru reagoval Tusk. „Mám vás rád, pane prezidente. Obzvlášť pro vaši otevřenost,“ napsal v angličtině.

Volající „Guterres“ pak do telefonu prezidentovi také řekl, že mu v neděli po volbách volal opilý Rafał Trzaskowski s tím, že chtěl, aby mu jako generální tajemník OSN pogratuloval. „To je divné. Jsem zaskočený,“ reagovala na to znovuzvolená polská hlava státu.

YouTubeři z kanálu Vovan222prank už se v minulosti dovolali a napálili například prince Harryho, Eltona Johna, Alexandra Lukašenka, Michaila Saakašviliho nebo francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Podle ruských opozičních médií je pravděpodobné, že jsou muži napojení na Kreml. Odtud mají získávat kontakty na vysoce postavené politiky.

Reklama

Doporučované