Hlavní obsah

Rusové pohřbili první oběť teroristy z Petrohradu

Tisícovky lidí v ulicích a první pohřeb, Rusko vzpomíná na oběti pondělního atentátu.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Na několika místech v Rusku lidé uctili památku obětí zemřelých při pondělním bombovém útoku na petrohradské metro.

Článek

Nejen Petrohrad, ale mnoho míst v Rusku opanoval ve čtvrtek pondělní teroristický útok v petrohradském metru, při němž přišlo o život už 14 lidí.

Zatímco v Petrohradu se stále usilovně vyšetřují okolnosti atentátu, v ruských městech drželi lidé pietu za oběti teroru.

Rusové vnímají útok jako teroristický čin proti lidskosti. Na smuteční akce, které probíhaly po celé zemi, si často brali transparenty s nápisy: „Ne, terorismu!" nebo „Jsme jednotní!" Akce zároveň provázejí zvýšená bezpečnostní opatření.

V obci Sverdlov asi 20 kilometrů od Petrohradu se také uskutečnil první pohřeb padesátileté matky dvou dětí Iriny Madjancevové, která se živila výrobou panenek. Jedna z jejích dcer v osudný den cestovala metrem spolu s matkou a z výbuchu vyvázla se zraněním. Život jí zřejmě zachránila právě matka, jež ji kryla svým tělem.

Policie zatím v Petrohradu pokračuje ve vyšetřování atentátu. Ve čtvrtek zadržela trojici přistěhovalců ze Střední Asie, která byla v kontaktu s Akbaržonem Džalilovem považovaným za atentátníka. Vyšetřovatelé nyní zjišťují, zda se trojice na bombovém útoku také podílela, při zatýkání navíc zabavila několik předmětů důležitých pro vyšetřování.

Reklama

Doporučované