Hlavní obsah

Rusové poslali do vesmíru Maják noční oblohy. Bude viditelný pouhým okem

Povrch Majáku bude schopen odrazit až 95 procent slunečního světla. Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Z Kazachstánu odstartovala ruská raketa Sojuz se satelitem Maják. Má být nejzářivějším objektem, jaký člověk umístil na oběžnou dráhu Země.

Článek

Ruský satelit Maják ve tvaru obří pyramidy o rozměrech šestnáct metrů čvterečních se stane třetím či čtvrtým nejjasnějším objektem na noční obloze. Má být viditelný pouhým okem. Jasností ho předčí jen Slunce, Měsíc a popřípadě Venuše.

Kromě toho jde o první studentský crowdfundigový projekt svého druhu. Spolu se společností RocketBank ho financují jednotlivci po menších částkách.

Mezi astronomy však jeho plánovaná záře vyvolává kritiku. Jeho kovový povrch bude schopen odrazit až 95 procent slunečního světla. Díky rotaci okolo Země šestnáckrát za den bude tak ze zemského povrchu patrné jeho blikání.

Za dva miliony

To ale podle vědců bude bránit nerušenému pozorování noční oblohy. Světelný smog na Zemi je navíc už tak rozsáhlý, že ho vědci nechtějí rozšiřovat i do vesmíru.

Studenti z Moskevské polytechnické univerzity ale chtějí svým projektem přilákat pozornost ke zkoumání noční oblohy. To se už částečně podařilo, přispěly na něj čtyři tisíce lidí.

Přesto je tato družice jednou z nejlevnějších na světě. Náklady na projekt dosud vyšly na pět milionů ruských rublů, tedy asi na dva miliony korun.

Družice má také pomoci zkoumat, jak by se dal z oběžné dráhy odstranit kosmický odpad, měřit hustotu vzduchu v různých výškách nebo provádět výpočty velikostí různých kosmických objektů.

Reklama

Související témata:

Doporučované