Hlavní obsah

Rusové pronikli do volebního systému v USA, potvrdily úřady

Rusové údajně cílili na jedenadvacet amerických států. Video: AP, Reuters

 

Reklama

Americké úřady tento týden potvrdily, že se Rusové před prezidentskými volbami v roce 2016 snažili proniknout do volebního systému v USA. V několika státech se jim to podařilo.

Článek

Šéfka amerického kyberbezpečnostního oddělení Jeanette Manfraová potvrdila, že se Rusové nabourali do volebního systému v USA. Stalo se tak během prezidentských voleb v roce 2016. Úřad je součástí tamního ministerstva vnitřní bezpečnosti a jeho úkolem je chránit americké instituce před útoky hackerů.

Manfraová v rozhovoru pro stanici NBC News uvedla, že Rusové zacílili na jedenadvacet amerických států. Do několika z nich se jim podařilo úspěšně proniknout.

„Byli jsme schopni určit, že skenování registračních databází voličů pochází od ruské vlády,“ dodala.

Podle informací úřadu neexistují důkazy o tom, že by Rusové voličská data jakkoliv pozměnili.

Nabourání do databáze voličů potvrdila už v roce 2016 volební rada státu Illinois. Tehdy hackeři až do svého přistižení o několik týdnů později stahovali z registrační databáze informace o voličích, žádné dokumenty však nepozměnili.

Podle nové ankety deníku NBC News mělo 79 procent respondentů obavy, že se volební systém před prezidentskými volbami stane terčem hackerů. Kyberbezpečnost volebního systému je přitom součástí takzvané „kritické infrastruktury“ státu, kterou zajišťuje přímo americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti.

Bývalý tajemník ministerstva Jeh Johnson prohlásil, že rok 2016 Američany v tomto směru probudil. Nyní je podle jeho slov na státu a federálních úřadech, aby s tím něco udělaly dřív, než bude americká demokracie napadena znovu.

Reklama

Doporučované