Hlavní obsah

Rusové se bouří, Putin je chce do důchodu posílat až v 65 letech

Lidé v Rusku se bouří. Nechtějí, aby vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu.Video: Milan Šíma, RFL/RE

 

Reklama

„Vláda nemá peníze na důchody, ale na sportovní akce je vždycky najde,“ reagují Rusové na návrh zvýšit věk odchodu do penze.

Článek

V Rusku se na začátku tohoto týdne hodně oslavovalo - to když fotbalový tým překvapivě vyřadil na světovém šmpionátě ve fotbalu Španělsko. A také hodně rozčilovalo - tisíce Rusů v několika městech vyšly do ulic protestovat proti plánu ruské vlády zvýšit věk odchodu do důchodu. Za tím řada protestujících vidí i enormní náklady na probíhající mistrovství světa, ruskou státní kasu stálo odhadem kolem 13 miliard eur.

Vláda navrhuje, aby se důchodový věk postupně zvýšil z nynějších 60 na 65 let u mužů a z 55 na 63 let u žen. Letos průměrný důchod činí 14 100 rublů, což je v přepočtu asi 4935 korun, valná část důchodců má přitom penzi nižší.

„Je to další způsob, kterým chce vláda získat peníze od lidí,“ říká v anketě jeden z obyvatel Moskvy. „Můžete ušetřit spoustu peněz, když zvýšíte věk odchodu do důchodu třeba jen o dva roky. Data ukazují, že když se věk zvýší o dva roky, tak stát každému obyvateli vlastně sebere milion rublů. To je jednoduchá matematika.“

„Vláda ty peníze nemá,“ říká jiný Rus. „Na sportovní události je ale někde najdou. Na důchody ne.“

„Tohle je ten nejlepší okamžik, kdy něco takového zveřejnit,“ komentuje zvýšení důchodového věku jiný muž. „Podle zákona jsou všechny protestní akce během mistrovství světa ve fotbale zakázané.”

Reportáž v úvodním videu je součástí pořadu Svět bez obalu. V TV Seznam jej můžete v premiéře vidět každou neděli od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované