Hlavní obsah

Rusové se snaží podrýt demokratické uspořádání Česka, říká investigativec Kundra

Rusové se snaží podrýt demokratické uspořádání Česka, říká investigativec Kundra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nejméně třetina lidí na ruském velvyslanectví v Praze je spojena s tajnými službami a vyvíjí aktivity proti demokratickému uspořádání České republiky, říká investigativní novinář týdeníku Respekt Ondřej Kundra. Hostem večerních zpráv Televize Seznam byl rok po otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala. Strůjce útoku pomohl vypátrat.

Článek

Před rokem byl v anglickém městě Salisbury otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Podle vyšetřovatelů a investigativních médií za útokem stáli Rusové, konkrétně vojenská rozvědka GRU. Rusové jakákoliv obvinění popírají. Muži vinění z útoku byli ve městě údajně na dovolené. „Dostupné důkazy a fakta nasvědčují tomu, že za tím opravdu byli Rusové,“ řekl Televizi Seznam Ondřej Kundra. Dodal ale, že informace ještě není potvrzená soudně.

Případ Sergeje Skripala nebyl zdaleka prvním svého druhu. Existuje tedy něco, co by si ruští agenti na evropské půdě nedovolili? „Dovolují si skutečně mnoho. Přesvědčují nás, že nepřestali používat metody studené války. Nejodvážnější je v tomto rozvědka GRU,“ řekl Kundra. Připomněl útok na Alexandra Litviněnka. Ten byl v Británii otráven radioaktivním poloniem.

Případ otrávení Sergeje Skripala a jeho dcery lze propojit i s Českou republikou. Pojítkem je Denis Sergejev, v pořadí třetí odhalený agent ruské rozvědky namočený do případu Skripal. Právě jeho identitu pomohl Kundra odhalit. „Nějakou dobu pobýval v České republice. Bydlel v jednom hotelu v pražském centru. Co tady dělal, ale nevíme,“ řekl Kundra. V Praze Sergejev pobýval s jedním z mužů, kteří útok provedli. Do Česka dvojice podle Kundry přiletěla z Moskvy. Po šesti dnech se zase vrátila zpět.

Podle Kundry práce na případu ještě nekončí. Je potřeba zjistit, co v Praze dělali. „Zda pobyt sloužil jako krytí, nebo jestli zde měli nějaký úkol. Zároveň je možné, že do atentátu byl zapojen i čtvrtý člověk,“ řekl.

Ruské aktivity v Česku jsou monitorovány i kvůli dalším případům. Na jednu z posledních kauz upozornil Deník N. Rusko pronajímá byty, které formálně patří České republice. Jde ale jen o jednu z podezřelých aktivit na našem území.

„Ruská ambasáda je v Česku historicky velká. Je tady přes sto lidí. Odhaduje se, že minimálně třetina patří nějakým způsobem k ruským tajným službám. A ti lidé tady provozují nelegální aktivity mířící proti demokratickému uspořádání České republiky,“ řekl Kundra k ruským aktivitám v Česku. Vnímají to tak ale i čeští představitelé? Někteří představitelé ano, jiní, jako třeba prezident Miloš Zeman, ale ne,“ uzavřel.

Reklama

Doporučované