Hlavní obsah

Rusové stále oslavují Michaila Kalašnikova, vynálezce automatické pušky, která zabila miliony lidí

Kalašnikovem byly zabity miliony lidí - přesto se jeho tvůrci v Rusku staví sochy.

 

Reklama

S automatickou puškou AK-47 se bojovalo téměř ve všech novodobých válkách. Její vynálezce je v Rusku stále oslavován a Rusové jsou na jeho dědictví hrdí. Tématu se věnuje další díl pořadu Svět bez obalu.

Článek

V Moskvě byla před několika dny odhalena socha Michaila Kalašnikova - vynálezce automatické pušky AK-47, které se ale neřekne jinak než právě Kalašnikov. Toto odhalení vyvolalo ve světě rozporuplné reakce. Má mít člověk, který vymyslel zbraň, jež zabila miliony lidí po celém světě, opravdu svou sochu?

„Kalašnikov je opravdová, dá se říci kulturní firemní značka Ruska,“ prohlásil ministr Vladimir Medinskij v narážce na věhlas, který si zbraň s charakteristickým zakřiveným zásobníkem ve světě vysloužila. Její tvůrce se podle ministra stal ztělesněním nejlepších vlastností ruského člověka, skloubením přirozeného talentu s prostotou, poctivostí a organizačním talentem.

Policie během odhalení sochy podle serveru Newsru.com dvakrát zadržela demonstranta, který protestoval s plakátem „Konstruktér zbraní je konstruktér smrti“. Server připomněl, že Kalašnikov se krátce před smrtí v dopise hlavě ruské pravoslavné církve ptal, jestli na něm spočívá vina za vraždy spáchané zbraní, kterou sestrojil.

Kalašnikov, jemuž jeho zbraň zajistila proslulost po celém světě, zemřel 23. prosince 2013 ve věku 94 let v Iževsku, kde se také nachází zbrojovka vyrábějící Kalašnikovovy zbraně. Těch se podle odhadů vyrobilo na 100 milionů kusů.

Reklama

Související témata:
AK-47

Doporučované