Hlavní obsah

Rusové tvrdí, že v Sýrii našli německý bojový chlór a britské dýmovnice z města, kde byl otráven Skripal

Foto: ČTK

Podle Ruska byl chemický útok ve východní Ghútě zinscenovaný (Ilustrační foto).

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničí tvrdí, že v syrské východní Ghútě byl nalezen chlór vyrobený v Německu a dýmovnice z britského města Salisbury, kde byl otráven ruský exšpion Sergej Skripal. Podle Ruska byl chemický útok ve městě Dúmá zinscenovaný.

Článek

V syrské východní Ghútě, kterou ovládali povstalci a kterou dobyly vládní síly, se podle ruského tvrzení našly kontejnery s chlórem původem z Německa a dýmovnice z anglického Salisbury, kde byl přiotráven bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripal. Podle agentury TASS s touto informací přišla ve čtvrtek mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová.

„Syrské vládní jednotky našly kontejnery s chlórem, nejnebezpečnější chemickou zbraní přivezenou z Německa, spolu s dýmovými barely vyrobenými ve městě, které se jmenuje, hádejte - Salisbury ve Spojeném království,“ prohlásila ve čtvrtek Zacharovová před novináři.

V Salisbury byl 4. března otráven bývalý ruský agent v britských službách Skripal a jeho dcera Julija. Podle britského obvinění byla jako jed použita látka skupiny Novičok v kapalném stavu. Rusko svou zodpovědnost za útok popírá.

Rusko v posledních dnech přichází s nejrůznějšími tvrzeními ohledně údajného chemického útoku v syrském městě Dúmá ze 7. dubna, který podle záchranářů z řad Bílých helem působících na územích ovládaných povstalci zabil nejméně 40 lidí. Západ z použití chlóru obvinil syrský vládnoucí režim a v reakci na to podnikl v sobotu raketový útok na syrská vojenská a laboratorní zařízení. Moskva tvrdí, že chemický útok byl zinscenovaný.

Ruská armáda ve středu oznámila, že objevila v Dúmě chemickou laboratoř, sklad chemických látek pro výrobu yperitu a rovněž válce s chlórem. O objevení podzemních chemických laboratoří hovořila Moskva i v březnu.

Tým Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), který byl pověřen vyšetřováním údajného chemického útoku v Dúmě, se stále nemohl dostat na místo. Západ viní Moskvu a Damašek z obstrukcí. Ty tvrdí, že cestě mezinárodních expertů brání bezpečnostní rizika.

Reklama

Doporučované