Hlavní obsah

Rusové vyhoštěni, kauza smyšlená, ale pražští politici mají stále ochranku

Foto: Facebook/Andrei Konchakov

Oba pracovníci ruského střediska v neděli opustili Prahu.

Reklama

Policejní ochrana pro dva pražské politiky stále trvá, i když byla celá kauza ricin podle premiéra a ministra zahraničních věcí smyšlená.

Článek

I když dva ruští diplomaté vyhoštění Českou republikou v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům v neděli odletěli z Prahy a i když se podle dvou členů vlády - premiéra a ministra zahraničních věcí - jednalo o smyšlený případ, policejní ochrana zmíněných politiků trvá.

Dva z nich - starosta Řeporyjí Pavel Novotný a starosta Prahy 6 Ondřej Kolář - to potvrdili Seznam Zprávám.

„Stále mám policejní ochranu, nemůžu k tomu ale víc říkat, ale celé to na mě působí jako blamáž,“ řekl Seznam Zprávám starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

„Ochranku stále mám. Je na policii, aby vyhodnotila, jestli nějaká rizika jsou nebo nejsou,“ uvedl pak Ondřej Kolář.

Pražskému primátorovi ale byla policejní ochrana ukončena 7. června. „Nicméně jsem s policií stále v kontaktu kvůli jiným záležitostem,“ napsal Zdeněk Hřib Seznam Zprávám.

Policejní prezidium nechalo otázky Seznam Zpráv v této věci bez komentáře. Neodpovědělo tedy ani na to, jak dlouho bude policejní ochrana trvat.

„Po celou dobu mediálního zájmu tento případ žádným způsobem nekomentujeme,“ napsal redakci mluvčí prezidia David Schön.

Pražští politici dostali ochranku 10. dubna, týdeník Respekt následně informoval o příjezdu ruského agenta s jedem ricinem do České republiky. Všechny tři komunální politiky ruská oficiální místa kritizovala kvůli jejich krokům a postojům.

Premiér Andrej Babiš a ministr zahraničí Tomáš Petříček později prohlásili, že kauza s agentem a ricinem byla smyšlená a že byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruské ambasády, z nichž jeden předal falešné informace českým tajným službám. Česko pak vyhostilo dva pracovníky ruského velvyslanectví.

Jedním z nich byl Andrej Viktorovič Končakov, s nímž Seznam Zprávy mluvily. Ve 34 letech řídí diplomatické zastoupení jedné z ruských federálních agentur v Česku a zároveň je ústřední postavou příběhu, kvůli kterému mají pražští starostové a primátor policejní ochranu.

Jak zjistily Seznam Zprávy, právě on je totiž podle bezpečnostních složek tím, kdo měl do Česka přivézt smrtící látku. Na otázku, jak vysvětlí, že právě on je člověkem, který měl do Česka přivézt ricin, nehnul ani brvou, žádná emoce ani překvapení, jako by byl na podobný dotaz připraven.

„To musí být nějaký omyl, vezl jsem v kufru dezinfekci a bonbony,“ říká klidně před komplexem budov ruské ambasády v Praze 6.

Spolu s Končakovem byl vyhoštěn také jeho podřízený Igor Rybakov, napsal Deník N. Oba se tak měli sejít zhruba před rokem a podle serveru mezi nimi panovala nevraživost, což vyplývá i ze slov premiéra.

„Celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze,“ tvrdil Babiš. Právě Rybakov měl poslat anonymní dopis a tím upozornit BIS na Končakův přílet a ricin v kufříku.

Podle premiéra celá situace poškodila česko-ruské vztahy a kromě toho řevnivost mezi dvěma pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace bezdůvodně vytížila české bezpečnostní složky.

Česko podle premiéra nemůže tolerovat podobné akce na svém území. Podle Petříčka se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně, ruský přístup jí ale nedal jinou možnost, než přistoupit k prohlášení dvou diplomatů za persona non grata.

Ruská federace ale vyhoštění dvou ruských diplomatů bere jako vážné poškození vztahů obou zemí. Podle Moskvy jde o provokaci, na kterou bude nutné odpovědět. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová dnes uvedla, že nynější kroky českých představitelů ve vztahu k Ruské federaci neodpovídají zájmům ČR.

Reklama

Doporučované