Hlavní obsah

Rusové vyzráli na americké sankce. Na Balt doplula jejich trubkokladka

Foto: wikipedia

Fotka lodi Solitaire, kterou vlastní společnost Allseas a která již na Nord Streamu 2 nepracuje.

Reklama

V přístavu Kaliningrad zakotvila loď schopná dokončit stavbu plynovodu Nord Stream 2. Ta zůstala stát kvůli sankcím ze strany USA, které se obávají evropské závislosti na ruském plynu. A chtějí do Evropy dostat vlastní plyn.

Článek

Po třech měsících plavby po širém oceánu se do Baltského moře dostala ruská loď Akademik Čerskij. Úkol má jediný. Pokračovat se stavbou plynovodu Nord Stream 2.

Loď se vypravila na cestu poté, co se zastavila výstavba nového plynovodu kvůli sankcím ze strany Spojených států. Akademik se plavil k Baltskému moři až z Dálného východu, kde kotvil v přístavu Nachodka. Podle fotek reportérů z Reuters zakotvila v neděli loď v přístavu Kaliningrad, který leží ve stejnojmenné ruské enklávě oddělené od území Ruska územím Litvy a Běloruska.

Informaci potvrdila i agentura Bloomberg, jež použila data o pohybu lodí. Sami se můžete přesvědčit zde.

Chybí jen kousek

Příjezd Akademika ukazuje zarputilost, s jakou Rusové chtějí Nord Stream 2 navzdory americkým sankcím dokončit. Ty totiž málem téměř dokončený plynovod překazily. A to zbývá pouze krátký úsek v dánských vodách nedaleko ostrova Bornholm.

Foto: mapy.cz

Kudy vede Nord Stream. Ostrov Bornholm leží severovýchodně od Greifswaldu.

Nord Stream 2 má pomoci Moskvě zvýšit dodávky fosilního paliva do Německa přes Baltské moře a toho se právě Spojené státy obávají. Argumentují přílišnou závislostí Evropy na ruském plynu, díky které by mohl ruský režim získat politickou páku při vyjednáváních. Prezident USA Donald Trump vyzval Evropu, aby ukončila svoji závislost na ruském plynu a místo toho začala kupovat americký plyn unikající při těžbě frakováním.

Kvůli sankcím tedy opustila výstavbu švýcarsko-nizozemská společnost Allseas, která z projektu odvolala své dvě největší lodě v této kategorii: Pioneering Spirit a Solitaire. Tím skončila i účast Allseas na projektu, který téměř dokončila. Rusko poté oznámilo, že chybějící kus, jenž měří okolo 160 kilometrů, dokončí svépomocí a povolalo Akademika.

Singapur, nebo Kaliningrad?

V prosinci minulého roku sdělil ruský ministr energetiky Alexandr Novak, že s prvními dodávkami počítá na konci roku 2020. Není ale jisté, zda již v prosinci počítal s použitím ruské lodi, protože ta ze své původní destinace vyrazila až v únoru. Dlouho ale nebylo jisté ani to, kam přesně Akademik míří. První informace mluvily o přesunu z Nachodky do Singapuru. Nicméně poté, co bylo na loď v prosinci přimontováno speciální vybavení na pokládání plynovodu, nebylo pochyb, co má Gazprom v úmyslu.

Nyní tedy loď čeká v přístavu Kaliningrad, ale podle odhadů agentury Reuters by se k nedokončené stavbě u ostrova Bornholm mohla dostat během dvou dnů. Američané na svých sankcích ohledně dokončení Nord Stream 2 stále trvají, avšak jakékoliv pochyby o jeho dokončení se nyní rozplynuly.

Pokud se plynovod uvede v provoz, může Rusko zásobovat Evropu 55 miliardami kubických metrů za rok přímou linkou ze svých sibiřských planin.

Reklama

Doporučované