Hlavní obsah

Potraviny sice zdražují, ale levný benzin stlačil inflaci pod 3 %

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Květnová inflace se vrátila pod tři procenta. A podle prognózy centrální banky bude růst cen kvůli útlumu ekonomiky slábnout i nadále.

Článek

Spotřebitelské ceny byly v květnu o 2,9 procenta vyšší než před rokem, jejich růst zpomalil z dubnových 3,2 procenta. Na růstu se podepsaly zejména ceny potravin.

Vepřové maso, uzeniny, zelenina, ovoce, cukr či mouka byly v květnu dražší než před rokem, levnější bylo třeba máslo. Zdražila ale také elektřina. Proti růstu inflace působily levnější pohonné hmoty, za které řidiči platili o pětinu méně. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Proti dubnu ceny stouply o 0,4 procenta, na čemž se podepsaly dražší tabákové výrobky, lihoviny, pivo, ale také ovoce. U bydlení klesly ceny vodného a stočného vlivem snížení DPH z 15 na deset procent.

„Celkově lze říci, že ceny v Česku rostou výrazně rychleji než v ostatních zemích Evropské unie, kde jsme mnohdy svědky deflace. Za růst cen může mimo jiné slabý kurz koruny vůči euru, který prodražuje dovážené zboží a služby. V průběhu května však začala naše měna posilovat, což by mohlo zmírnit inflační tlaky,“ uvedl ke květnové inflaci hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

„Ceny ovoce sice dál rostou, ale opět je potřeba vnímat kontext. Ceny zeleniny ani nedosáhly loňské úrovně. Ceny ovoce jsou sice vyšší než loni, ale stále nižší než před dvěma roky,“ doplnil k cenám ovoce a zeleniny, u kterých si zákazníci na cenový skok často stěžují, Petr Bartoň ze společnosti Natland.

Inflační trendy v zásadě odpovídají slovům a očekáváním guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka. Ten v květnu po snížení úrokových sazeb prohlásil, že by celková inflace měla rychle klesnout do pásma kolem dvouprocentního inflačního cíle a na horizontu měnové politiky, tedy ve druhém a třetím čtvrtletí roku 2021, se bude nacházet v blízkosti dvou procent.

Nižší růst cen je sice dobrá zpráva, ale je zároveň vykoupen také vyšší nezaměstnaností, ta by měla podle odhadů ČNB kulminovat v prosinci letošního roku. Centrální banka pracuje s tím, že česká ekonomika se letos propadne o osm procent, je tedy o něco pesimističtější než ministerstvo financí (–5,6 %) a Evropská komise (–6,2 %).

Reklama

Doporučované