Hlavní obsah

Růst návštěvnosti Krupky po zápisu do UNESCO zastavila epidemie

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Krušnohorské hornické město Krupka na Teplicku pocítilo zvýšený zájem turistů téměř ihned po zápisu na světový Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO na začátku července loňského roku.

Článek

Start letošní sezony zastavila epidemie koronaviru, památky byly zavřené. Do města, které žádnou přímou státní dotaci od té doby na rozvoj památek nedostalo, míří návštěvníci až nyní.

Krupka je součástí regionu Erzgebirge/Krušnohoří, který nominovalo na seznam světového dědictví Česko a Německo. Oblast tvoří 22 součástí, z nichž 17 se nachází na území Saska a pět v českém Krušnohoří. Českou část reprezentují Hornická krajina Jáchymov, Hornická krajina Abertamy - Boží Dar - Horní Blatná, Rudá věž smrti, Hornická krajina Krupka a Hornická krajina Mědník. Výbor UNESCO o zápisu rozhodl loni v červenci, kdy na seznam přibyl také Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

„Hned loni v létě jsme pociťovali zvýšený zájem turistů, návštěvnost památek vzrostla o 15 procent,“ řekl ČTK místostarosta Krupky Rostislav Kadlec (KDU-ČSL). Zájem ochabl přes zimu. Vleky sice nad městem jsou, ale kvůli nedostatku sněhu nejezdily. „Těšili jsme se na zahájení jarní sezony, ale přišlo omezení kvůli covid-19,“ uvedl Kadlec.

Zavřená byla štola Starý Martin. „Po rozvolnění vládních opatření se do štoly chodilo po pěti lidech, teprve od minulého týdne je znovu plně přístupná veřejnosti,“ uvedl Kadlec. Návštěvníky znovu ožil hrad postavený původně k ochraně cínových dolů. S velkým turistickým ruchem letos město nepočítá. Kvůli koronaviru zrušilo mimo jiné plánované oslavy výročí zápisu na seznam UNESCO.

Zájem v Krupce vzrostl o nemovitosti, zázemí pro turisty se ale nijak výrazně nerozšířilo, nezvýšil se počet restaurací ani ubytovací kapacity. Podle Kadlece vše závisí na tom, kolik turistů bude do Krupky jezdit. Město pomáhá hlavně s propagací.

Peníze město potřebuje na opravu opěrné zdi a přístupové cesty na hrad, náklady se odhadují na deset milionů korun, nutná je také údržba štoly. V rozpočtu přitom bude mít radnice peněz méně kvůli snížení příjmu z daní. „Slibovaných 1200 korun na obyvatele nevyrovná ztrátu, kterou budeme mít,“ podotkl Kadlec.

Žádnou přímou pomoc na rozvoj památek město od státu od doby zápisu nedostalo, hledá proto fondy, z nichž by mohlo peníze čerpat. Zprovoznit chce do příštího roku nový turistický web, pracuje se na mobilním elektronickém průvodci Krupkou.

Peníze z dotací chce Krupka získat mimo jiné i na přeměnu bývalého koupaliště ve sportovní a odpočinkový areál. Jeho součástí bude multifunkční hřiště, místo pro oddych a vodní plocha. V plánu je oprava gotické vodní tvrze. Momentálně se zpracovává projektová dokumentace k záměru.

Reklama

Doporučované