Hlavní obsah

Růst vydržel americké burze jeden den. IT obři ji zase stáhli do minusu

Foto: Carlos Delgado/Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Akcie technologických firem nenavázaly na středeční růst. Investoři se jich zbavují, protože je stále považují za nadhodnocené.

Článek

Americké akcie klesly, technologické tituly opět oslabují. Počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA za minulý týden předčil odhady analytiků, což investorům připomnělo, že oživení tamní ekonomiky nebude snadné.

Index Dow Jones klesl o 1,45 procenta na 27 534,58 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 1,76 procenta na 3339,19 bodu. Index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 1,99 procenta na 10 919,59 bodu.

Minulý týden o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech požádalo 884 000 lidí, tedy stejně jako týden předtím, oznámilo americké ministerstvo práce. Analytici v anketě agentury Reuters čekali, že počet žádostí klesne na 846 000.

Akcie technologických firem, jež od března posilují, během dnešního obchodování oslabily, mezi nimi například tituly společnosti Apple (o 3,26 procenta), Microsoft (o 2,8 procenta) či Amazon (o 2,86 procenta).

Akcie amerického výrobce elektromobilů Tesla, které v úterý rekordně klesly a ztratily pětinu své hodnoty, dnes posílily o 1,34 procenta a zpočátku ztráty indexu Nasdaq omezovaly.

ECB kurz eura sleduje, ale nezasahuje

Na devizových trzích na týdenní maximum vůči dolaru vystoupalo euro. Přispělo k tomu konstatování šéfky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové, že banka sice růst eura monitoruje, ale nepovažuje směnný kurz za nástroj měnové politiky. Investoři z toho vyvodili, že ECB euro navzdory jeho aktuálnímu růstu neoslabí.

Kolem 22:00 našeho času si euro k dolaru připisovalo 0,1 procenta na 1,1820 USD, v průběhu obchodování vystoupalo až na 1,1917 USD. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši předních světových měn, ve stejnou dobu stoupal o 0,1 procenta a pohyboval se kolem 93,39 bodu.

Libra vůči dolaru oslabovala o 1,6 procenta na 1,2789 USD. Euro k libře rostlo o 1,8 procenta na 0,9244 GBP. Dolar během obchodování poklesl po zprávě o vývoji počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech. Výrazný pokles libry způsobilo vyostření sporu mezi Evropskou unií a Británií o porušování brexitové dohody.

Reklama

Doporučované