Hlavní obsah

Ruští agenti zkoumali hlavní uzel globálního internetu v irských vodách

Foto: Profimedia.cz

Irské tajné služby také zaznamenaly ruskou aktivitu v okolí dublinského přístavu.

Reklama

Ruští agenti se vydali do Irska zmapovat umístění optických kabelů na oceánském dně. Alespoň to tvrdí irská policie a zpravodajské služby. Zpráva vzbudila obavy, že Rusko hledá na kabelech slabá místa, aby mohlo v budoucnu narušit spojení mezi Evropou a Amerikou, píše deník The Times.

Článek

Právě nedaleko irských břehů vedou podmořské kabely, které přenášejí internetové spojení mezi Amerikou, Británií a Evropou. Kabely umožňují komunikaci milionů lidí i hladký průběh například finančních transakcí.

Deník The Times cituje vojenské zdroje, podle kterých Ruská federace poslala agenty vojenského zpravodajství GRU, složky ruských ozbrojených sil, jež byly mimo jiné obviněny z útoku na bývalého ruského zpravodajského důstojníka a dvojitého agenta Sergeje Skripala, připomíná deník.

Cílem operace, kterou měly ruské tajné služby provést v loňském roce, bylo podle irských zpravodajců sledování výměny dat a umožnit Moskvě nahlédnout do internetové komunikace. Irské tajné služby také zaznamenaly ruskou aktivitu v okolí dublinského přístavu, který měli agenti GRU důkladně monitorovat. Irsko v reakci na upozornění tajných služeb zvýšilo ostrahu v přístavních místech na svém pobřeží.

Zájem Ruska o podmořské kabely, které po dně Atlantského oceánu spojují Evropu s Amerikou, západní tajné služby poprvé zaznamenaly v roce 2015. Americká armáda tehdy pozorovala ruské ponorky a plavidla, jak operují v oblastech, kde jsou optické kabely položeny.

Podle Johna Siphera, bývalého důstojníka CIA, mělo Rusko s největší pravděpodobností v této operaci dva záměry: špionáž a případné přerušení komunikace v době konfliktu. „Západní kontrarozvědky musí spolupracovat, sdílet informace a odhalovat ruské operativce,“ řekl Sipher The Times. „Je zřejmé, že se účastníme politické a informační války proti Západu, včetně dezinformací, špionáže, podpory extremistických skupin, a dokonce i atentátů,“ hodnotí Sipher.

Irská armáda a kontrarozvědka mají podezření, že ruská GRU používá Irsko jako operační základnu pro své důstojníky. Agenti zde mají shromažďovat zpravodajské informace o cílech v Británii a EU a špehovat technologické společnosti se sídlem v Dublinu.

Odborník na ruskou bezpečnostní politiku Mark Galeotti, tvrdí, že Ruská federace považuje Irsko za slabý článek v Evropě. „Irsko nemá dostatečně schopnou kontrarozvědku,“ myslí si Galeotti. „Je to relativně měkký cíl. Irsko je hlavním uzlem globálního internetu. Má velkou koncentraci technologických společností. Toto je bitevní pole budoucnosti,“ cituje Galeottiho deník The Times.

Reklama

Související témata:

Doporučované