Hlavní obsah

Ruští atleti dál nesmějí závodit ve světě, IAAF podesáté prodloužila zákaz

IAAF prodloužila suspendaci ruských atletů.Video: Shutterstock.com

 

Reklama

Světová antidopingová agentura a Mezinárodní olympijský výbor sankce proti ruským sportovcům odvolaly, podle IAAF však na mezinárodních soutěžích dál závodit nesmějí.

Článek

Ruští atleti mají i nadále až do odvolání zákaz účastnit se mezinárodních atletických soutěží, uvedla Mezinárodní asociace atletických federací (IAAF). Asociace zakázala účast Ruska v listopadu 2015 z důvodu systematického dopingu, který probíhal s vědomím ruských státních orgánů.

Omezení bude trvat, dokud nebudou k dispozici vzorky a údaje z bývalé antidopingové laboratoře v Moskvě. Rusko také musí uhradit veškeré náklady, které IAAF při vyšetřování vynaložila, informovala britská BBC.

Je to již podesáté, co asociace odmítla žádost Ruska o zrušení zákazu, zároveň má vůči Rusku stejné požadavky jako loni v prosinci, kdy se země snažila znovu o zrušení zákazu.

Rozhodnutí IAAF je v rozporu s názorem jiných organizací, jako je Světová antidopingová agentura a Mezinárodní olympijský výbor, které vlastní sankce vůči Rusku odvolaly.

Zprávu o dopingovém skandálu důkladně zpracovávala takzvaná McLarenova komise, na konci roku 2016 přišla se závěry, že do něj byla zapojena více než tisícovka Rusů, a to včetně olympijských medailistů, kteří těžili ze státem sponzorovaného dopingového programu v letech 2011 až 2015, shrnul server BBC.

„Bylo to skrývání, které se vyvinulo z nekontrolovaného chaosu až do institucionalizovaného a disciplinovaného spiknutí, které získalo medaili,“ uvedl autor zprávy profesor Richard McLaren.

Reklama

Související témata:
Suspendace

Doporučované