Hlavní obsah

Ruští diplomaté plánovali útěk Juliana Assangea z ambasády v Londýně

Foto: Profimedia.cz

Julian Assange.

Reklama

Cílovou destinací plánovaného útěku zakladatale společnosti WikiLeaks Juliana Assangea mělo být Rusko. Uvedly to čtyři na sobě nezávislé zdroje. Odtud by Assangeovi nehrozilo vydání do USA.

Článek

Rusko plánovalo útěk zakladatele WikiLeaks Juliana Assangea z Velké Británie. Ze země měl být vyvezen v diplomatickém autě loni na Štědrý den. Nakonec ale diplomaté od plánu odstoupili, protože byl příliš riskantní. S tímto zjištěním přišel britský server The Guardian.

Cílovou destinací mělo být Rusko, jak uvedly čtyři na sobě nezávislé zdroje, odkud by Assangeovi nehrozilo vydání do USA. Plán byl reakcí na neúspěšný pokus Ekvádoru udělit stíhanému diplomatický status – právě na jeho ambasádě se Assange stíhaný Interpolem za únik a zveřejnění tajných dokumentů skrývá.

Detailní informace k plánovanému útěku jsou jen kusé. Dva zdroje blízké vnitřnímu chodu ekvádorské ambasády tvrdí, že kontaktní osobou a prostředníkem v tajném jednání mezi Assangem byl Fidel Narváez. Ten v Londýně sloužil donedávna jako konzul. V rozhovoru pro The Guardian Narváez jakoukoliv účast na jednání s Ruskem o vyvezení Assangea z ambasády popřel. Ruskou ambasádu údajně navštívil v tomto roce dvakrát, a to pokaždé ve skupině 20–30 diplomatů kvůli řešení „rusko-britské” krize, tedy diplomatických následků otravy dvojitého ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery jedem Novičok v březnu tohoto roku.

Zdroje také uvedly, že plán útěku zahrnoval i vydání diplomatických dokumentů stíhanému, díky čemuž by Ekvádor mohl tvrdit, že jen disponuje diplomatickou imunitou. Z ambasády měl být Assange odvezen diplomatickým vozem. Údajně se ale jednalo i o převezení stíhaného lodí do Ekvádoru.

Vyšetřování ruského vměšování do amerických prezidentských voleb v roce 2016 ukázalo na pravděpodobné propojení Kremlu s Assangem. Právě stíhaný Američan je jednou z klíčových postav vyšetřování FBI. Robert Mueller, bývalý šéf Federálního úřadu pro vyšetřování a současný zvláštní zástupce ministerstva spravedlnosti, v červenci obvinil dvanáct členů ruské vojenské rozvědky GRU, kteří se podle něj nabourali v průběhu prezidentské kampaně do serverů Demokratické strany. Obžaloba tvrdí, že hackeři poslali na WikiLeaks e-maily, které snížily preference demokratické kandidátky Hillary Clintonové a způsobily poprask.

Podle Muellera Assangeovo WikiLeaks zveřejnilo přes padesát tisíc dokumentů, které odcizili právě ruští agenti. První dokumenty měly být dodány 14. července 2014 v šifrované podobě. Assange přijetí ukradených e-mailů od Ruska odmítl.

Reklama

Doporučované