Hlavní obsah

Ruští hackeři dobyli Západ. Spojené státy, Británie a Nizozemsko je obvinily z kyberútoků

Nizozemsko odhalilo ruské hackery, chtěli zaútočit na Organizaci pro zákaz chemických zbraní.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Rusko čelí řadě nařčení z podílu na kyberútocích po celém světě. Viní ho Nizozemsko, Kanada, Velká Británie i Spojené státy. Ty označily a obvinily celkem sedm ruských agentů. Nizozemci navíc tvrdí, že mají důkazy, podle kterých ruští hackeři působili také v Brazílii, Malajsii a Švýcarsku.

Článek

Nizozemské ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek informovalo o tom, že tamější bezpečnostní služby v dubnu vyhostily čtveřici Rusů. Důvodem byl podle Nizozemců pokus o kyberútok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), která sídlí v Haagu. Ta nedávno zkoumala například jed použitý v britském Salisbury k otravě bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery.

Kromě OPCW bylo podle nizozemské ministryně obrany Anky Bijleveldové cílem ruských kyberútoků také vyšetřování sestřelení malajsijského letadla MH17 nad Ukrajinou. „Jsme si vědomi zájmů ruských tajných služeb ve vyšetřování události a zůstáváme plně v pozoru,“ řekla podle serveru ABC News.

Bijleveldová zároveň uvedla, že pokus ruských hackerů byl odhalen ve spolupráci se Spojenými státy a Velkou Británií. I ta ve čtvrtek vznesla obvinění namířená proti ruské rozvědce GRU – ruští hackeři podle britské vlády stojí za sérií kybernetických útoků na politické instituce, podniky a média. Mezi útoky, ze kterých britský ministr zahraničí Jeremy Hunt Rusko obvinil, figurovaly mimo jiné ty na Světovou antidopingovou agenturu (WADA) a na americké prezidentské volby a s nimi spojené kampaně v roce 2016.

„Realita je taková, že jde o kyberútoky s určitým vzorcem, který lze pozorovat ve Velké Británii, ve Spojených státech, Malajsii, Švýcarsku a teď i v Nizozemsku, a ruská vláda by měla vědět, že pokud takhle porušuje mezinárodní právo, musí nést důsledky – bude odhalena a lidé uvidí pravou tvář ruské vlády, organizace, jež se snaží podrývat řád po celém světě. A to je absolutně nepřijatelné,“ řekl ve čtvrtek britský ministr Hunt agentuře Reuters.

Spojené státy v reakci na nařčení vznesená Nizozemskem a Velkou Británií obvinily celkem sedm ruských agentů. Zároveň uvedly, že jsou, spolu s dalšími zeměmi, připraveny poskytnout kybernetickou podporu svým spojencům v NATO.

Rusko se zatím k nařčením oficiálně nevyjádřilo, náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov ale podle BBC uvedl, že tato obvinění, „která neznají hranic“, jsou součástí vědomého úsilí o to učinit z Ruska veřejného nepřítele.

Reklama

Doporučované