Hlavní obsah

Ruští hackeři odposlouchávali špičky pravoslavné církve, zřejmě kvůli ukrajinské snaze o vlastní větev

Cílem měl být mimo jiné i patriarcha Bartoloměj I.Video: Marek Baloun, AP

 

Reklama

Skupina hackerů s vazbami na ruskou vládu odposlouchávala komunikaci špiček pravoslavné církve, zjistila agentura AP. Cílem hackerů bylo i okolí Bartoloměje I., který může Ukrajině zajistit vlastní větev pravoslavné církve a její oddělení od Moskvy.

Článek

Boj mezi Ukrajinou a Ruskem se odehrává i v duchovní rovině. Agentura AP zjistila, že cílem skupiny hackerů známých pod pseudonymem Fancy Bear, která je zapletena do vyšetřování údajného ruského ovlivňování amerických prezidentských voleb, byly i špičky pravoslavné církve včetně konstantinopolského arcibiskupa Bartoloměje I.

K němu se hackeři dostali přes jeho nejbližší okolí. Sám pravoslavný patriarcha na rozdíl od svých poradců elektronickou komunikaci nepoužívá.

Na Bartoloměje I. se upíná pozornost kvůli náladám uvnitř ukrajinské části pravoslavné církve. Kyjev v tomto ohledu stále spadá pod Moskvu, z jejíhož vlivu se chce po více než tisíci letech vymanit. K tomu přispěly i boje na východě Ukrajiny, kde centrální vláda bojuje s proruskými separatisty, a ruská anexe Krymu.

Právě v Istanbulu sídlící arcibiskup k takovému kroku může dát zelenou.

Důkazy o hackerských útocích na církevní hodnostáře přinesl seznam 4700 e-mailových adres, na které hackeři pod vedením ruské vojenské rozvědky GRU útočili takzvaným phishingem. Při tom jsou od uživatelů vylákány citlivé údaje pomocí napodobenin webových serverů, často například internetové bankovnictví.

Hackeři se takovými útoky snažili dostat do komunikace amerických demokratů, pracovníků tajných služeb nebo novinářů. Dvanáct ruských vojenských zvědů v souvislosti s vyšetřováním ovlivnění voleb v červenci Spojené státy obvinily.

Možné oddělení ukrajinské části církve z pod moskevského vlivu by podle odborníků znamenalo pro ruské duchovní velkou ránu. Pro Rusko je nezávislá ukrajinská církev potenciálně zásadním politickým problémem. „Je třeba sledovat i další pravoslavné církve, později by bylo velmi důležité, zda by ukrajinskou církev uznávaly,” řekl pro AP teolog Cyril Hovorun.

Nezávislá ukrajinská církev se jeví jako logický krok. Když se objeví nový stát a stabilizuje se, je pro členy pravoslavné církve standardní postup odloučit jejich církev od ostatních. „Ve 20. století se to stalo několikrát – v Bulharsku, Srbsku, České republice, na Slovensku nebo v Polsku,” dodal historik Cyril Galushko.

Podle AP by k rozhodnutí o oddělení ukrajinské církve mohlo dojít už v září. Istanbul kvůli tomu navštívil také ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle něj je samostatnost ukrajinské církve otázkou národní bezpečnosti.

Kromě Bartoloměje I. se hackeři zaměřili také na duchovního Alexandera Volkova, který patří do skupiny proruských separatistů v Abcházii.

Vedení ruské pravoslavné církve podle AP uvedlo, že o hackerských útocích nemá žádné informace a situaci odmítlo komentovat. Kremlin pak odkázal k dřívějším prohlášením, která spolupráci se skupinou Fancy Bear popírají. Množství důkazů přesto svědčí o opaku.

Reklama

Související témata:

Doporučované