Hlavní obsah

Ruští sportovci na olympijských hrách? Rozhodovat budou opět mezinárodní sportovní federace

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl správně, myslí si šéf české výpravy na ZOH 2018 Martin Doktor.

 

Reklama

Sportovní federace mají nejlepší přehled o konkrétních sportovcích a jejich dopingových kontrolách.

Článek

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) sice vyloučil v úterý Rusko z olympiády v Pchjongčchangu, jeho sportovci ale dostanou při splnění určitých podmínek povolení na hrách startovat pod neutrální vlajkou.

„Představuji si, že každý sport k tomu bude mít jiný přístup a rozhodnou mezinárodní sportovní federace,” řekl pro Seznam Zprávy člen Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský. Podle něj právě jednotlivé federace mají přehled, jestli konkrétní sportovci jsou v systému sledování míst pobytu a mimosoutěžních neohlášených dopingových kontrol.

Video: Na olympiádě se představí maximálně desítky ruských sportovců, říká člen Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský

Na olympiádě se představí maximálně desítky ruských sportovců, říká člen Antidopingového výboru ČR Jan Chlumský.Video: Josef Mačí

Ačkoliv Rusko reagovalo na rozhodnutí MOV rozhořčeně, prezident Vladimir Putin uvedl, že Moskva nebude sportovcům ve startu na olympijských hrách pod neutrální vlajkou bránit.

Šéf české výpravy na ZOH 2018 Martin Doktor „čisté” ruské sportovce lituje, ale pořád jde podle něj o jediné správné řešení, protože MOV mohl také Rusko z olympiády vyloučit kompletně.

„Čelíme problému, kterému jsme nikdy nečelili. Ještě nikdy se nestalo, že by MOV suspendoval nějaký olympijský výbor kvůli systematickému dopingu,” dodal Doktor.

Na olympijských hrách se tak představí pouze ti ruští sportovci, kteří splní čtyři hlavní kritéria MOV: zvládnou výkonnostní kvalifikační kritéria příslušného sportu, nemají za sebou žádný dopingový prohřešek, absolvují všechny předepsané průběžné dopingové testy vyhodnocené mimo Rusko a podstoupí veškeré testy nařízené komisí MOV.

Reklama

Doporučované