Hlavní obsah

Ruští vojáci budou mít zákonem zakázáno používání smartphonů

Příslušníci ruské armády budou mít podle nového zákona zakázáno používat smartphony.Video: Šimon Trantina, Shutterstock.com, Reuters

 

Reklama

Ruští poslanci přijali návrh zákona, který všem příslušníkům armády zakazuje používat chytré telefony. Má to zamezit ohrožování národní bezpečnosti přes sociální sítě.

Článek

Vojáci Ozbrojených sil Ruské federace nebudou moci používat žádné telefony, které umožňují připojení na internet, fotografování a natáčení. Podle zastánců zákona, kterých se ve Státní dumě našlo přes 400 z celkového počtu 450 poslanců, jde o nutné opatření v rámci ochrany státních dat před zahraničními tajnými službami.

Dále se zákaz a omezení vztahují na používání laptopů a tabletů, účty na sociálních sítích vojáci budou moci používat, ale pouze pod striktními pravidly.

V posledních letech se několikrát stalo, že vojáci nasazení na Ukrajině a v Sýrii svými příspěvky na sociálních sítích odhalili rozmístění svých jednotek. Ty v některých případech vyvracely tvrzení ruské vlády o pozicích ozbrojených sil.

Nejedná se o první zavedené opatření, dosud měli vojáci zakázáno pořizovat selfie, v roce 2017 přišel zákaz jakékoli aktivity na internetu, která by mohla prozradit informace o momentální poloze či činnosti vojáka.

V letech 2014 a 2015 byli ruští vojáci několikrát prozrazeni na Ukrajině prostřednictvím příspěvků na sociálních sítích. Rozmístění jednotek nastínil v červnu 2014 příspěvek příslušníka ruského letectva Ildara Maksutova, který napsal na sociální sítě: „Na Ukrajinu!“

Investigativní skupina Bellingcat, která nedávno odhalila totožnost třetího ruského agenta zapojeného do pokusu o vraždu otravou nervovou paralytickou látkou bývalého špiona Sergeje Skripala a jeho dcery, před pěti lety prostřednictvím příspěvků ruských vojáků zjistila polohu Ruskem podporovaných separatistů na Ukrajině. Tato skupina byla podezřelá z napojení na sestřelení letadla na letu Malaysia Airlines 17 protiletadlovým raketovým systémem 9K37.

Reklama

Související témata:

Doporučované