Hlavní obsah

Ruští zdravotníci nedostali slíbené peníze. Putin to hodil na vládu

Prezident Ruska Vladimir Putin při úterní videokonferenci s členy vlády.

Reklama

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý řešil s vládou, proč se řadě zdravotníků nedostalo slibovaného příplatku za nasazení v boji s covid-19. Řekl, že k tomu došlo kvůli špatnému výkladu vládního nařízení regionálními úřady.

Článek

Bonusy za práci v těžkých podmínkách v době, kdy zdravotnický resort ochromuje epidemie covid-19, slíbil prezident Putin zdravotníkům v dubnu. Příplatek se měl pohybovat v rozmezí 25 000 až 80 000 rublů (8,5 až 27,7 tisíce korun). S příchozí výplatou se ale začalo ozývat mnoho zdravotníků, kteří se nedočkali žádné, nebo jen mizivé sumy.

Situaci v pondělí začali řešit i ruští prokurátoři. Ti podle agentury Reuters zatím odhalili porušení plánu výplat ve 12 z 85 regionů, kde vzápětí přinutili nemocnice k vyplacení peněz, které svým pracovníkům dlužily.

Rozsah problému je ale zřejmě větší. Vyplývá to z prohlášení ruského premiéra Michaila Mišustina, jenž minulou středu přiznal, že k lékařům se dostal jen zlomek slibovaných peněz. Konkrétně 4,5 miliardy z celkových 27 miliard, které vláda podle Mišustina do posledního rublu odeslala regionálním úřadům, odkud měly být přerozděleny zdravotníkům.

Stalo se tak poté, co ruské sociální sítě zaplavily snímky výpisů z výplat zdravotníků, jejichž bonusy za krizové nasazení byly nulové, anebo dosahovaly jen směšných částek.

Putin v úterý odpoledne podle deníku Kommersant uvedl, že zárodek problému je v nejasně formulovaném nařízení vlády. To si pak regionální instituce přebraly každá po svém. Putin řekl, že by ke zmatkům nedošlo, „pokud by vládní nařízení původně obsahovalo jasné, srozumitelné, transparentní a snadno kontrolovatelné principy“. Hlava státu znovu pověřila vládu, aby zajistila nápravu a transparenci plateb. Regiony už podle něj ve skutečnosti obdržely přes 50 miliard rublů.

Putin už dříve slíbil, že se osobně zaručuje za zajištění peněz, které se zasekly na úrovni regionálních úřadů. „Poslouchejte mě pozorně. Shodli jsme se, a toto bylo řečeno jasně, že tyto peníze musí být vyplaceny za práci s pacienty nakaženými koronavirem,“ řekl Putin na vládním jednání minulý týden.

Chaos ve vyplácení

Problém je zřejmě v tom, že úřady v některých regionech zařadily do „korona týmů“ hodných bonusů jen některé z lékařů, jinde například dostali odměnu jen ti, kteří prokazatelně ošetřovali pacienta nakaženého koronavirem. Některé nemocnice zase rozpočítaly bonusy podle odslouženého času.

Nespravedlnost rozpočítání bonusů podle času popsala 24letá ruská zdravotnice agentuře AFP.

Maria pracuje v malém městě asi 200 kilometrů od Moskvy, kde navštěvuje své pacienty u nich doma, a běžně jí zavolají tři lidé denně. V dubnu s nástupem epidemie se průměrný počet volání o pomoc zvýšil na 30, a Maria proto ocenila, když prezident v témže čase přišel se slibem bonusů. To, co následovalo, se ale výrazně lišilo od jejího očekávání.

Poté, co navštívila pacienta, u kterého se později prokázal koronavirus, musela na 14 dní do domácí karantény. Když jí přišla výplata, Maria zjistila, že místo příplatku dostala výplatu ještě menší, protože si kvůli sebeizolaci odpracovala výrazně menší počet dní.

„Doufala jsem, že když přijdu do kontaktu s infekcí, dostanu peníze navíc,“ vylíčila své zklamání žena, která ze strachu před poškozením své kariéry promluvila jen anonymně.

Rusko už eviduje téměř 300 000 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je po Spojených státech nejvíc na světě.

V úterý také vyšel na MediaZona, serveru kritizujícím ruskou vládu, článek, podle kterého ruští zdravotníci umírají šestnáctkrát častěji než jejich kolegové v zemích, jejichž zdravotnické systémy jsou koronavirem podobně postižené. Rusko oficiálně počty mrtvých zdravotníků neuvádí, novináři proto vycházeli z dat neoficiálního přehledu, který si spravují sami zdravotníci.

Reklama

Doporučované