Hlavní obsah

Ruští zdravotníci vyzývají spoluobčany: naočkujte se, i když nevěříte vládě

Svět bez obalu.Video: RFE/RL

 

Reklama

Ruští zdravotníci se snaží oslovit své spoluobčany na sociálních sítích, aby se neprodleně nechali očkovat proti nemoci covid-19 a snaží se tyto kanály využívat i pro informace o tom, jak vypadá situace v jednotlivých regionech.

Článek

V Kostromě ve středním Rusku někteří pacienti čekají třeba i 18 hodin, než pro ně přijede sanitka. „Nemáme dostatek personálu. Ve městě dnes pracuje jen sedm sanitek plus jedna kardio jednotka. A jen jedna psychiatrická jednotka. Žádné dětské oddělení“, říká řidič sanitky Jevgenij Zubcov. V ruské republice Baškortostán zase natočila záchranářka video o tom, jak to teď vypadá na chodbách v oddělení pro nemocné s koronavirem. Říká, že to prostředí zná velmi dobře, protože se tam i ona sama léčila. „V nemocnici v Zubově je mnoho pacientů. Přicházejí a odcházejí. Jsou různého věku: 50, 40 nebo 25 let. Někteří jsou ve velmi vážném stavu, někteří jsou na tom lépe, ale lékaři se snaží pomoct všem“, říká lékařka.

Jeden ze zdravotníků vyzval rodiny nemocných pacientů, zejména těch starších, aby je přivezli do nemocnice. „Pokud váš starší příbuzný skutečně potřebuje být přijat, spoléháme na vás při přesvědčování, že je nutné, aby dostal lékařskou pomoc. Je zapotřebí neztrácet ani vteřinu hledáním telefonních čísel a zvažováním, co dělat“, vyzývá Jegor Korčagin, který pracuje jako hlavní lékař Krasnojarské krajské nemocnice. V Rusku bylo zaznamenáno v červenci už více více než 20 000 případů onemocnění covidem-19. Ale předpokládá se, že skutečná čísla jsou mnohem vyšší. Míra proočkovanosti zůstává v zemi velmi nízká a to v důsledku nedůvěry k vakcínám a také obecně k ruské vládě a úřadům. Mnoho lékařů proto prosí občany, aby překonali své váhání a očkovat se nechali. „Jediným řešením je očkování a stádní imunita. Vyzývám proto všechny a žádám vás, abyste bojovali za své zdraví a zdraví svých rodin“, říká Anastasia Povtorejko - vedoucí lékařka Pskovské nemocnice pro infekční choroby. Ruští zdravotníci se snaží během současné krize předávat co nejvíce lidem své poselství: dobře informovaná veřejnost má podle nich zásadní význam pro to, aby Rusko našlo způsob, jak pandemii porazit.

Více naleznete v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované