Hlavní obsah

Ruští žoldnéři umírají v Sýrii i na Ukrajině. Manželka jednoho z nich teď chce, aby ho ruská vláda vyznamenala

Žoldnéři oficiálně nepodléhají rozkazům ruského ministerstva obrany, z Moskvy ale zřejmě mají instrukce.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Při bojích v syrské provincii Dajr az-Zaur zahynuly minulý týden desítky, možná stovky ruských žoldnéřů. Informovalo o tom několik ruských médií. Zabití Rusové byli zřejmě členové takzvané Vagnerovy armády, ruské privátní bojové skupiny.

Článek

Vagnerova skupina, která v minulosti kromě Sýrie a Donbasu operovala i na ukrajinském Krymu, je považována za nejznámější ruskou privátní armádu. V jejích řadách bojují bývalí výsadkáři a příslušníci speciálních jednotek ruské armády. Mnozí z nich dříve válčili za proruské separatisty na východě Ukrajiny.

Žoldnéři oficiálně nepodléhají rozkazům ruského ministerstva obrany, ale podle názorů některých expertů postupují v souladu s instrukcemi Moskvy.

Rusko přítomnost „dobrovolníků“ na východě Ukrajiny připouští, ale odmítá jakoukoli souvislost jejich bojového nasazení s pravidelnými jednotkami ruské armády. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v úterý novinářům sdělil, že o ruských dobrovolnících v Sýrii nic neví.

Ruska Jelena Matvejevová v reportáži tvrdí, že její manžel Stanislav byl v Sýrii zabit, když tam bojoval na straně provládních oddílů jako žoldnéř a požaduje, aby to ruská vláda přiznala, aby tak ona i její děti na něj mohly být teď alespoň pyšné.

„Především chci, aby se každý o mém manželovi dozvěděl. A nejenom o něm, ale o všech mužích, kteří tam bezdůvodně zahynuli. Je to šílené. Kamkoliv je poslali, tak tam neměli žádnou ochranu. Zmasakrovali je tam jako dobytek. Vláda by je měla nějak pomstít. A také by se mělo něco udělat na jejich počest, aby se jejich ženy nemusely za ně stydět a aby na své otce mohly být pyšné jejich děti,” říká Matvejevová.

Jelena zatím o smrti otce svým dvěma dětem neřekla. Obdržela zprávu, že jeho tělo je teď v Petrohradě a čeká tam na identifikaci. Ona teď vyčkává na více informací a také na možnost se se svým manželem rozloučit.

Reklama

Související témata:
Dajr az-Zaur

Doporučované