Hlavní obsah

Rusům hrozí, že se kvůli dopingu nezúčastní olympijských her

Foto: Wikipedia

Další olympijská výprava by se mohla uskutečnit bez ruského týmu (ilustrační foto).

Reklama

Světová antidopingová agentura (WADA) v pondělí navrhla čtyřletý zákaz pro ruské sportovce pod národní vlajkou. Vyšetřování ruské antidopingové agentury odhalilo zmanipulované výsledky. Rusko by tak mohlo přijít o možnost účasti na olympijských hrách a všech světových šampionátech.

Článek

Pokud návrh komisařů z antidopingové agentury projde, Rusové se pod svou vlajkou nezúčastní olympijských her v Tokiu v roce 2020 ani zimních her v Pekingu o dva roky později. Zpráva Nezávislého kontrolního výboru nicméně nechává otevřené dveře pro účast Rusů stejně jako na zimních hrách v Pchjongčchangu v roce 2018, kde sportovci soutěžili jako neutrální hráči pod olympijskou vlajkou. Takto zúčastnění sportovci by museli prokázat, že jsou čistí a že splňují řadu dalších přísných podmínek.

Na doporučení výboru by Rusko mohlo přijít i o post hostitele a organizátora jakékoli významné sportovní události. Veškeré události organizované nebo naplánované Rusy by měly změnit místo konání do jiných zemí. Po dobu čtyř let by tak sportovci a funkcionáři zastupující Rusko včetně prezidenta, generálního ředitele a členů výkonné rady Ruského olympijského výboru nebyli vítáni na žádné významné sportovní akci.

Dopingová aféra se táhne od roku 2015. Znovu se Rusko dostalo pod dopingový drobnohled v září, kdy WADA uvedla, že údaje poskytnuté antidopingovým úřadem z moskevské laboratoře obsahovaly „nesrovnalosti“, které vedly k rozhodnutí zahájit formální postup dodržování předpisů.

Nezávislý kontrolní výbor návrh předloží výkonnému výboru na zasedání v Paříži 9. prosince, píše agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Doporučované