Hlavní obsah

Rusům se vzdaluje účast na zimních olympijských hrách. Antidopingová agentura stále vidí nedostatky

Rusové zřejmě budou chybět na ZOH v Jižní KorejiVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Ruské reprezentaci se účast na únorových olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu opět o něco vzdálila. Světová antidopingová agentura (WADA) oznámila, že Rusko stále nedodržuje její kodex.

Článek

Světová antidopingová agentura (WADA) dnes uveřejnila zprávu, ve které uvádí, že Rusko stále nedodržuje její pravidla. Ruským sportovcům tak může být udělen zákaz účasti na zimních olympijských hrách. Ruská antidopingová agentura (Rusada) ve snaze o nápravu již dříve přislíbila spolupráci s Mezinárodním olympijským výborem. Dnes potom Světová antidopingová agentura rozhodla, že její ruský protějšek nesplnil podmínky pro to, aby byl zákaz účasti na sportovních akcích zrušen. Neuspěl ani Kuvajt, Rovníková Guinea a Mauricius. Rozhodnutí není závazné. Bude tak záležet na Mezinárodním olympijském výboru a jeho konečném verdiktu. Ten by měl být oznámen už na začátku prosince.

Po zveřejnění zprávy Světové antidopingové agentury v roce 2015 zakázala Mezinárodní asociace atletických federací Rusům účastnit se všech atletických soutěží. Jedinou výjimkou pak byla olympiáda v Riu de Janeiru. Rusko od začátku odmítalo, že by se jednalo o státem podporovanou činnost. Ruský ministr sportu Pavel Kolobkov zároveň obviňuje Mezinárodní olympijský výbor ze zpolitizování celé aféry. „Domnívám se, že toto rozhodnutí bylo učiněno předem. Jsme přesvědčeni, že Rusko dostálo svým povinnostem,“ řekl agentuře TASS.

Zpráva uváděla, že do skandálu mělo být zapojené právě ruské ministerstvo sportu, které se údajně podílelo také na jeho vědomém krytí. Svůj podíl na něm měla mít i ruská tajná služba, jejíž agenti vyměňovali vzorky moči ruských atletů tak, aby prošli všemi dopingovými testy. Světová antidopingová agentura následně doporučila plošný zákaz pro všechny ruské atlety, kteří měli soutěžit na olympijských hrách v Riu de Janeiru v roce 2016. Mezinárodní olympijský výbor tento zákaz nakonec zmírnil a nechal rozhodovat individuálně jednotlivé sportovní federace. Na hrách tak nakonec soutěžilo 271 ruských atletů.

Reklama

Související témata:

Doporučované