Hlavní obsah

Ryanair přestane létat na některá letiště kvůli potížím s Boeingem 737 MAX

Ryanair opustí některá letiště kvůli potížím s boeingy.Video: Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Největší nízkonákladová letecká společnost oznámila, že plánuje omezit provoz na některých letištích a jiná opustit zcela.

Článek

Po velkých amerických aerolinkách přichází v kauze problematických letounů firmy Boeing další oznámení, které pro evropské pasažéry bude mít bezprostřednější dopad. Největší z nízkonákladových aerolinek a v Česku také hojně využívaný dopravce Ryanair se připravuje na velmi dlouhý výpadek provozu Boeingů 737 MAX.

Ryanair zveřejnil plán, podle něhož opustí některá letiště a na jiných omezí provoz. Situace s letouny, jejichž uzemnění po celém světě předcházely dvě katastrofy s desítkami lidských obětí, podle irské společnosti může trvat klidně i dva roky.

Regulátoři po celém světě zakázali lety zmíněných boeingů do doby, než se znovu prokáže jejich bezpečnost.

„Zahajujeme sérii diskusí s letišti, abychom zjistili, na kterých z nich bychom mohli krátkodobě omezit provoz nebo je opustit,“ citovala prohlášení Ryanair CNN a další světová média.

Ryanair k tomuto kroku musí sáhnout také proto, že si do roku 2020 naplánoval nákup 58 kusů problematických letadel. Nyní očekává, že jich odebere jen třicet.

„Toto číslo může vzrůst, nebo klesat v závislosti na tom, kdy se Boeing 737 MAX skutečně vrátí do vzduchu,“ uvedl Ryanair.

Původní předpovědi leteckých analytiků říkaly, že se boeingy dostanou zpět na linky v srpnu, nejpozději v září. Minulý týden ale tři největší americké letecké společnosti postupně uvedly, že nepočítají s těmito letouny do poloviny listopadu.

Nyní se jako první možný termín znovuvzkříšení boeingů jeví spíše až konec letošního roku. Boeing tyto úvahy o termínech nijak nekomentuje.

Ryanair už kvůli těmto provozním potížím upravil očekávání pro letošní rok: až dosud uváděl, že počet přepravených cestujících v roce 2019 stoupne o sedm procent, nyní se spokojí se třemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované