Hlavní obsah

„Ryba smrdí od hlavy.“ Zelení odhalili Babišovi sochu u Bečvy

Zelení pokřtili Babišovu sochu vodou z Bečvy.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Strana Zelených při prvním výročí od havárie na Bečvě nechala na břeh řeky umístit bustu premiéra Andreje Babiše. Jeho vládě a státním úřadům vyčítají neschopnost otravu vyšetřit.

Článek

Téměř metrová betonová busta premiéra Andreje Babiše stojí od pondělí poblíž řeky Bečvy nedaleko Choryně na Vsetínsku. V den ročního výročí velké ekologické katastrofy sochu odhalila Strana Zelených. Podle nich současná vláda představuje selhání státních úřadů při likvidaci havárie a hledání viníka.

„Potřebujeme, aby jedinou památkou na otravu řeky Bečvy byla tato socha, protože jak se říká: Ryba smrdí od hlavy. Symbolem otrávené Bečvy je hlava současného premiéra,“ uvedla spolupředsedkyně Strany Zelených Magdalena Davis.

Socha nově stojí jen pár desítek metrů od choryňského mostu, kde se loni začaly projevovat následky masivní otravy Bečvy. Do řeky vytekly kyanidy a zničily biotop řeky v délce 40 kilometrů. Busta je v zemi umístěná napevno. „Dohodli jsme se s vedením obce. Jestli zůstane natrvalo, zatím není rozhodnuté,“ řekl spolupředseda strany Michal Berg.

Umělecké dílo vytvořil podporovatel strany Jan Padyšák. „Busta Andreje Babiše vznikla jako součást série portrétů dalších vlivných představitelů ČR. Při hledání vhodného umístění se ukázalo jako nejvhodnější bustu osadit na jednom z míst, které symbolizuje premiérův střet zájmů, což je typickým symptomem jeho vlády,“ vzkázal sochař.

Podle představitelů Zelených se státní úřady při vyšetřování ukázaly jako ochromené. „S každým dalším zjištěním novinářů či aktivistů se nedůvěra vůči institucím prohlubovala,“ zdůraznil Berg.

Poukázal také na premiérův střet zájmů. Chemička Deza, která patří k okruhu podezřelých, patří do Babišova svěřenského fondu. Jakoukoli vinu na havárii od počátku kategoricky odmítá.

Jeho stranická kolegyně Davis také ostře zkritizovala soudního znalce Jiřího Klicperu. Ten ve spolupráci s policií došel k závěru, že řeku otrávila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm. Část odborné veřejnosti tuto verzi zpochybňuje.

V pondělí uveřejněná zpráva sněmovní vyšetřovací komise poukazuje na to, že nedodržením mlčenlivosti Klicpera porušil zákon. „Soudní znalec v nás všech vytvořil pocit, že soudním znalcem v České republice může být kdejaký kašpar. To není v pořádku. Vláda zodpovídá za to, aby orgány, které mají chránit přírodu, byly akceschopné. To ve všech lidech ubíjí důvěru, že tento stát dokáže přírodu chránit,“ doplnila.

Zvyšme pokuty za poničení přírody

Zelení, jimž předvolební průzkumy přisuzují výsledek pod pětiprocentní hranicí, uvítali závěry sněmovní komise. „Dobře shrnuje poznatky, které se za celý rok sesbíraly. Co mi trochu chybí, je otázka rozvíjení tématu ekologické újmy. Když někdo zničí kus přírody v hodnotě desítek milionů korun, tak podle našich zákonů zaplatí jen pokutu, která činí maximálně několik milionů. Není nucený zaplatit celou hodnotu, kterou zničil. To bychom měli do zákonů doplnit,“ upřesnil Berg.

Postup státní správy při šetření katastrofy považuje za „koordinovanou neschopnost“. „Když se spojí omezená schopnost dlouhodobě podfinancované inspekce životního prostředí a zákony s mezerami, tak vznikne takto špatný výsledek,“ dodal Berg.

Reklama

Doporučované